Erişilebilirlik

ABD'li Müslüman Asker Cinayetten Suçlu Bulundu


Texas eyaletindeki Fort Hood askeri üssünde 2009 yılında 13 silah arkadaşını silahla vurarak öldüren askeri psikiyatr, çıkarıldığı mahkemede suçlu bulundu.

13 kişiden oluşan askeri jüri, Binbaşı Nidal Hasan’ı kasten cinayetten suçlu bulduklarını açıkladı. Olayın geçtiği Fort Hood üssünde, Irak ve Afganistan’daki cephelere gönderilmek üzere askerler eğitim görüyordu. Binbaşı Hasan, ayrıca 32 kişiyi de kasten yaralamaktan suçlu bulundu.

Müslüman Amerikalı Nidal Hasan, davada kendi savunmasını üstlenirken, Amerika’nın iki ülkede savaş yürütmesinin ardından “taraf değiştirdiğini” ve Fort Hood üssündeki askerlerin Müslüman ülkelere savaşmaya gönderilmesini önlemek amacıyla bu saldırıya karar verdiğini söyledi.

Sanığın idam cezasının en sık uygulandığı Texas eyaletinde bu cezaya çarptırılmasına kaçınılmaz olarak bakılıyor. Pazartesi günü devam edecek mahkemede jüri bu kez Nidal Hasan’ın cezasını görüşecek. İdama çarptırılması durumunda Hasan’ın cezasının zehirli iğneyle infaz edilmesi bekleniyor. Sanık dava boyunca ifade vermeyi ve kendi lehine ifade verecek tanık çıkarmayı reddetti.

Binbaşı Hasan, geçen hafta yaptığı açıklamada Amerika’nın Irak ve Afganistan savaşlarını “yasal görmediğini” söylemiş, üsteki silah arkadaşlarının Müslümanlarla savaşmak üzere gönderilmesinin saldırısı için yeterli tahrik unsuru oluşturduğunu savunmuştu.

Olayda yaralı olarak ele geçirilen Binbaşı Nidal Hasan’ın Afganistan’a gönderilme zamanının geldiği, ancak kendisinin bu tayini önlemek için defalarca üstlerine başvuruda bulunduğu biliniyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG