Erişilebilirlik

ABD-Küba İlişkilerinde Yeni Dönem


ABD-Küba İlişkilerinde Yeni Dönem
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Başkan Obama Küba ile yıllardır kopuk olan diplomatik ilişkileri canlandıran ve ambargoyu yavaş yavaş kaldırmaya yönelik yeni bir dönem başladığını açıkladı

Başkan Obama Küba ile yıllardır kopuk olan diplomatik ilişkileri canlandıran ve ambargoyu yavaş yavaş kaldırmaya yönelik yeni bir dönem başladığını açıkladı.

Amerika, Küba ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor.

Başkan Obama elli yıldır kopuk olan ilişkilerin yeniden canlanacağını söyledi: “Dışişleri Bakanı John Kerry’ye Küba ile Ocak 1961’den beri kopuk olan diplomatik ilişkileri acil olarak yeniden kurması için talimat verdim.”

Normalleşme süreci ilk aşamada Havana’da bir Büyükelçilik açılmasını ve Amerikalılar’a yasak olan adada bankacılık, ticaret ve seyahat alanlarındaki kısıtlamaların da kaldırılmasını öngörüyor.

Ayrıca Amerika’da casusluktan yargılanmış üç Kübalı’ya karşılık yirmi yıldır Küba’da hapis yatan Amerikalı istihbarat görevlisi serbest bırakılıyor.

Başkan Obama Papa’nın bu konuda özel olarak istekte bulunduğunu söyledi. Küba’nın tutuklu Amerikalı Alan Gross’u serbest bırakması, normalleşme sürecinin önünü açtı.

Adaya uygulanan ambargonun bunca yıl kaldırılmaması Küba kökenli Amerikalılar’a bağlanıyor. Floridalı Senatör Marco Rubio kararı eleştirmekte gecikmedi: “Bu başkan hayatım boyunca Beyaz Saray’da gördüğüm en kötü arabulucu; karşılığında demokrasi ve özgürlük adına hiçbir garanti almadan Küba hükümetine istediklerinin hepsini verdi.”

Küba halkına seslenen Raul Castro ise Rubio ile aynı görüşte değil: “Başkan Obama’nın aldığı bu karar Küba halkının saygısını hak ediyor.”

Ambargoyu kaldırmak için Başkan Obama’nın Ocak ayında Cumhuriyetçiler’in kontroluna geçecek olan Kongre’nin onayına ihtiyacı var.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG