Erişilebilirlik

ABD Kore Yarımadası’na Savaş Gemileri Gönderiyor


Amerikan Donanması, hafta içinde balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore’ye gözdağı vermek ve ABD’nin bölgedeki varlığını güçlendirmek için Kore Yarımadası’na bir taarruz filosu gönderiyor.

Carl Vinson filosu Singapur’da beklediği limandan Avustralya’ya geçecekti ancak ABD Pasifik Komutanlığı gemilerin onun yerine kuzeye hareket etmesi talimatını verdi.

ABD Pasifik Komutanlığı Üçüncü Filosu’nda medya faaliyetlerinden sorumlu director Dave Benham Amerika’nın Sesi muhabirine yaptığı açıklamada, “Üçüncü Filo gemileri bir amaçla faaliyet gösteriyor: ABD’nin Batı Pasifik’teki çıkarlarını korumak” dedi.

Benham, “Pervasızca, sorumsuzca ve istikrar bozucu füze denemeleri ve nükleer silah kapasitesi geliştirme çabaları nedeniyle Kuzey Kore, bölgedeki bir numaralı tehdit olmayı sürdürüyor” diye konuştu.

USS Carl Vinson uçak gemisinin öncülüğündeki filoda üç füze güdümlü destroyer gemisi de yer alıyor.

'Trump Kuzey Kore konusunda seçenekler talep etti'

Bu arada Başkan Donald Trump'ın, ekibinden, nükleer silah sahibi bir Kuzey Kore'nin yaratacağı tehdidi ortadan kaldırmak için atılabilecek adımlara dair kendisine seçenekler sunmasını istediği bildirildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, Fox News kanalına yaptığı açıklamada, "Bu, şu anda nükleer kapasite sahibi olan haydut bir rejim. Dolayısıyla Başkan bizden, Amerikan halkı ile bölgedeki müttefiklerimiz ve ortaklarımıza yönelik bu tehditi ortadan kaldırmak için bir dizi seçenek sunmamızı istedi" diye konuştu.

Pyongyang, füze ve nükleer denemeler konusunda uluslararası uyarılara defalarca meydan okudu.

Devlet medyasında yer alan habere göre Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD’nin hafta içinde Suriye’de düzenlediği hava saldırıları gibi saldırılardan kendilerini korumak için ülkenin savunma kabiliyetlerini artıracakları sözünü verdi.

İsmi açıklanmayan yetkili, ABD’nin hava saldırılarının “kesinlikle affedilemez” olduğunu ve Pyongyang’ın nükleer silah çalışmalarının haklılığını kanıtladığını savundu.

Başkan Donald Trump, Kuzey Kore konusunda henüz net bir strateji açıklamasa da, Obama yönetiminin Kuzey Kore’nin uzun menzilli nükleer füze kapasitesi geliştirme çabaları karşısında “stratejik sabır” politikasını eleştirmişti.

Trump Çin’e de, Pyongyang ile güçlü ilişkilere sahip birkaç ülkeden biri olarak, Kuzey Kore’nin nükleer emellerine set çekilmesi için daha güçlü adımlar atma çağrısında bulunuyor. Başkan Trump bu ay içerisindeki bir açıklamasında, Çin’in daha fazla çaba gösterme niyeti sergilememesi halinde ABD’nin tek taraflı adım atabileceği uyarısında bulunmuştu.

Trump’ın bu hafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping (Şi Cinping) ile Florida’daki görüşmesinde Kuzey Kore konusunu da görüştüğü belirtiliyor. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, iki liderin Pyongyang’ın silahlanma çabalarının çok ciddi bir aşamaya eriştiği yönünde mutabık kaldığını söyledi. Ancak bu konuda her iki ülkenin atabileceği adımlara dair bir detay verilmedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG