Erişilebilirlik

ABD Kongresi’nden Arakan Çağrısı


Amerikalı Kongre üyeleri, gazetecilerin ve yardım gönüllülerinin Myanmar’ın Arakan eyaletine tam erişiminin sağlanması için çağrıda bulundu.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Ed Royce, “Gazetecileri ve Amerika Uluslararası Kalkınma Dairesi’ni bölgeye ulaştırmamız çok önemli, çünkü bu bölgede bizim varlığımız olduğu sürece bu tür katliamları engelleyebiliriz” dedi.

Royce ayrıca Trump Yönetimi’nin, 28 milyon doları Bangladeş’e gitmek üzere, 32 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulunduğunu kaydetti. Yaklaşık yarım milyon Arakanlı Müslüman, Ağustos ayından bu yana Bangladeş’e kaçtı.

Güneydoğu Asya’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Patrick Murphy, Amerika’nın, Myanmar’daki sivil ve askeri yetkilileri şiddet eylemlerini sona erdirmeye çağırdığını kaydetti. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nun en üst düzey Demokrat Partili üyesi Eliot Engel’a göreyse Amerika, Myanmar ordusuna yönelik yaptırım uygulamayı düşünmeye başlamalı.

'Basın haber alamıyor'

Myanmar ordusu, bir polis karakoluna düzenlenen kanlı saldırıdan sonra “Arakanlı militanları saklandıkları delikten çıkarmak” amacıyla geçen yıl Ekim ayında baskınlar düzenlemeye başlamıştı. Arakan’da Myanmarlı askerler aleyhine tecavüz, cinayet ve kundakçılık suçlamaları ortaya çıkmasıyla birlikte dış kaynaklı medyanın bölgeye girişi engellenmişti.

Arakanlı liderler, Myanmar ordusunun baskınlarıyla ilgili gerçeklerin dış dünyaya anlatılamadığını kaydediyor.

Arakanlı Müslümanlar’a karşı sistemli şiddet uygulandığı iddialarını reddeden Myanmar hükümeti, son birkaç haftadır gazetecilerin bölgeye kontrollü girişine izin veriyor. Ancak gazeteciler, güvenlik kaygıları nedeniyle bölgede serbest hareket edemediklerini ve very toplayamadıklarını kaydediyor.

Bangladeş'te dev mülteci kampı

Myanmar'dan kaçan yüzbinlerce Arakanlı Müslüman'a kapılarını açan Bangladeş bugünlerde yeni bir mülteci kampı hazırlığında. Yetkililer, yarım milyondan fazla Arakanlı Müslüman’a ev sahipliği yapacak dünyanın en büyük mülteci kampını inşa etmeye hazırlanıyor. Sınırda 23 farklı kampta yaşayan mülteciler Cox's Bazaar bölgesinde kurulacak dev kampa yerleştirilecek. Afet Bakanı Mofazzal Hossain Chowdhury, transferin tamamlanmasının ardından küçük kampların kapatılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG