Erişilebilirlik

ABD Kongresi'nde Kritik Dönem


ABD Kongresi'nde Kritik Dönem
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Son haftalarda liderlik krizi ve belirsizliğin hakim olduğu Amerikan Kongresi, mali kararlar açısından da kritik bir döneme giriyor. Bir haftalık meclis tatili bugün sonan ererken, Kongre üyeleri yaklaşık bir ay önce istifa eden Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın yerini kimin alacağını merak ediyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın istifasını açıklamasının üzerinden yaklaşık bir ay geçti: “Bu sabah mesai arkadaşlarıma, Ekim sonunda Meclis Başkanlığından ve üyeliğinden istifa edeceğimi açıkladım.”

Boehner’ın koltuğuna kimin oturacağı henüz belli değil. Cumhuriyetçiler’in Boehner’ın yerine geçmesi için baskı yaptığı 2012 Başkan Yardımcısı adayı Cumhuriyetçi Paul Ryan adaylık konusundaki isteksiz. Bu durumda Boehner’ın istifasını ertelemek zorunda kalabileceği ve önemli mali kararlar arifesinde Cumhuriyetçiler içinde bölünme yaşanabileceği söyleniyor.

Geçtiğimiz hafta Maliye Bakanlığı Boehner’ı uyardı ve federal borçlanma tavanı yükseltilmezse 3 Kasım’da hükümetin mali kaynaklarının tükeneceğini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, “Amerika tarihinde ilk kez borç ödemesi yapamayacak duruma düşebilir” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçiler, Amerika’nın mali durumunu düzeltecek reformlar yapılmadan borçlanma tavanının yükseltilmesine sıcak bakmıyor.

Marco Rubio, “19 trilyon dolar borcumuz var. Bu ciddi bir sorun çünkü Amerikan ekonomisinin hacmi, sadece 18 trilyon dolar” şeklinde konuşuyor.

Borçlanma sınırıyla ilgili görüşmeleri reddeden Başkan Obama, borçlanma krizini Kongre’nin çözmesi gerektiğini söyledi.

Earnest, “Borçlanma tavanını yükseltmek, yeni harcama yetkisi vermez. Hazine’ye, Kongre’nin onayladığı harcamaları karşılama izni verir” diyor.

Kongre’nin önündeki tek sorun borçlanma tavanı değil. Kongre’nin, yeni bir bütçe krizini önlemek için 11 Aralık gününe kadar hükümet harcamalarını da arttırması gerekiyor. Beyaz Saray ve Kongre’nin, uzun vadeli bir harcama planı üzerinde anlaşmaya yaklaştığına dair haberler gelse de yeni bir meclis başkanı seçilmeden, böyle bir anlaşmanın Kongre’de nasıl oylanacağı belirsizliğini koruyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG