Erişilebilirlik

ABD Kongresi'nde Bütçe Uzlaşması


Senato ve Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanları bütçe anlaşmasını açıklarken
Senato ve Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanları bütçe anlaşmasını açıklarken
Amerikan Kongresi’nde Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti üyeleri tarafından yürütülen bütçe görüşmelerinde uzlaşmaya varıldığı açıklandı.

Cumhuriyetçiler'in kontrolundaki Temsilciler Meclisi ve Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu Senato’nun farklı bütçe planlarından ödün vermesiyle sağlanan iki yıl süreli anlaşma yasalaştığı takdirde federal hükümetin Ocak ayında yeniden kapatılması ve otomatik bütçe kesintilerinin tümünün yürürlüğe girmesi önlenecek.

Uzlaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan bütçe anlaşmasını memnunlukla karşıladığını söyledi.

Ryan varılan anlaşmanın federal hükümetin Ocak ayında kapanmasını dolayısıyla yeni krizleri önlediğini belirtti.

Anlaşma, 2014 ve 2015’teki askeri harcamalar dahil birçok alanda otomatik bütçe kesintilerini azaltıyor.

Federal harcama kesintilerinin azaltılmasından memnunluk duyan Senato Bütçe Komisyonu Başkanı Demokrat Patty Murray, varılan uzlaşmanın istihdamı arttırmaya ve ekonomik büyümeye öncelik verdiğini vurguladı. Demokrat Senatör, otomatik kesintilerin eğitim, tıbbi araştırma, altyapı yatırımları ve savunma alanlarına verdiği zararın önümüzdeki iki yıl boyunca hafifletileceğini sözlerine ekledi.

Bütçe anlaşması federal harcamalardaki artışı, devlet memurlarının emeklilik fonlarına katkılarının arttırılması gibi ek gelir ve bütçe tasarruflarıyla dengeliyor.

Anlaşmanın mimarlarından Paul Ryan, yasa tasarısının vergileri yükseltmeden, akıllıca tasarlanmış kesintilerle Amerikan bütçesindeki açığı 23 milyar dolar azaltacağını söyledi.

Öte yandan bütçe tasarısı, Demokratlar'ın temel taleplerinden biri olan işsizlik sigortasının bir yıl daha uzatılması konusuna değinmiyor. Ayrıca Cumhuriyetçiler'in eleştirdiği emeklilik programlarına da yer vermiyor. Ancak Senatör Murray, uzlaşmanın Amerika’nın tüm ekonomik sorunlarını çözmese de, halkın Kongre’ye yeniden güven duymasını sağlamak için atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada Başkan Barack Obama uzlaşmayı, Amerika’nın mali sorunlarını çözmek için atılmış “iyi bir ilk adım” olarak nitelendirdi.

Anlaşma, yasalaştığı takdirde, son yıllarda Kongre’de büyük krizlere sebep olan bütçe tartışmalarını iki yıl boyunca önleyecek.

Temsilciler Meclisi’nin tasarıyı bu hafta içinde oylamaya sunması bekleniyor. Ardından Senato'nun da tasarıyı onaylaması gerekiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG