Erişilebilirlik

ABD Kongresinde Başörtüsünün Yolu Açılacak mı?


Somali asıllı ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni üyesi Ilhan Omar
Somali asıllı ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni üyesi Ilhan Omar

İlhan Omar ABD Kongresi’nin çehresini değiştiriyor. Çünkü, Kongre’de görev yapacak iki Müslüman kadından biri ve başörtüsü takıyor. Ancak dini gereği saçını kapaması, Temsilciler Meclisi’nde teknik olarak yasak.

116’ncı dönem ABD Kongresi, bugüne kadarki en farklı dağılıma sahip olacak. Demokratlar'ın kontroluna geçen Temsilciler Meclisi’nin bu çeşitliliği yansıtacak bazı düzenleme değişiklikleri yapması bekleniyor.

Somali doğumlu Ilhan Omar, Twitter mesajında bu yasağı sona erdirmek için çalışacağına ve başörtüsüne başkasının karar veremeyeceğini yazdı. Omar, yeni Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Massachusetts temsilcisi Jim McGovern ile birlikte bir değişiklik teklifi de hazırladı. Değişiklik, dini ve tıbbi sebeplerle başa takılan her türlü giyimin serbest kalmasını talep ediyor.

Omar’ın kullandığı başörtüsü ya da hicap, 181 yıl önce Kongre’de aslında çok farklı bir şekilde yasaklandı. Kadınlar ve azınlıkların temsil hakkı olmadığı dönemde erkeklerin oturumlarda şapka takmaması için Temsilciler Meclisi’nde ‘başı açık olma’ kuralı getirildi. Kural, dini azınlıkları hedef almıyordu.

Ancak o zaman bile, bu kural tartışmalara yol açtı. Bazı temsilciler, şapka takmanın İngiltere Parlamentosu’nda monarşiden bağımsızlığı temsil eden önemli bir gelenek olduğunu savundu, bazı temsilciler de daha pratik nedenlerle yasağa karşı çıktı. ‘’Şapkalarını nereye bırakacaklardı?’’

Yine de kural, adaba uygun olduğu gerekçesiyle yürürlükte kaldı. Sadece şapka değil yiyecek, içecek, sigara ve cep telefonlarını da Temsilciler Meclisi’ne sokmak yasak.

Ancak Senato’dan farklı olarak izin verilen tek şey var. Temsilciler Meclisi üyeleri çocuklarını oturumlara getirebiliyor.

Kongre’de başın açık olması kuralı daha önce de değiştirilmeye çalışıldı. 2010 yılında renkli ve payetli şapkalarıyla tanınan Demokrat üye Frederica Wilson, cinsiyetçi olarak tanımladığı kuralı kaldırmak için uğraştı ancak başarılı olamadı.

Frederica Wilson
Frederica Wilson

Başörtüleri Temsilciler Meclisi oturumlarında protesto amaçlı olarak da kullanıldı. 2012 yılında Demokrat Temsilci Bobby Rush, kapüşonlu kazak giydiği için öldürülen Floridalı siyah genç Treyvon Martin’in cinayetini protesto etti. Kapüşonlu kazak giyen Rush, oturumdan dışarı çıkarıldı.

Bobby Rush
Bobby Rush

Amerikan İslami İlişkiler Konseyi CAIR, Kongre’deki yasağın Anayasa ile korunan özgürlüklerin ihlali olduğunu savunarak, son değişiklik teklifini desteklediğini açıkladı.

Teklif kabul görürse 181 yıllık yasak, Kongre’nin 116’ncı döneminde değişecek. Moda olduğu ya da keyfi giyilen şapka ve her türlü örtü yasağı ise sürecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG