Erişilebilirlik

Kongre NSA Reformlarını Olumlu Karşıladı


ABD Kongresi NSA Reformlarını Olumlu Karşıladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

ABD Kongresi NSA Reformlarını Olumlu Karşıladı

Başkan Obama'nın Cuma günü yaptığı konuşmada açıkladığı Ulusal Güvenlik Dairesi'nin faaliyetleriyle ilgili reformlara, bu hafta tatilde olan Kongre üyeleri genel olarak sıcak bakıyor

Bu hafta Amerikan Kongresi tatilde. Ancak bazı kongre üyeleri Başkan Obama’nın geçen Cuma açıkladığı yeni istihbarat toplama stratejisiyle ilgili yorum yapmaya devam ediyor.

Başkan Obama, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin topladığı metadata denilen ham verinin depolanması ve hükümetin bu verileri kullanma usulleri konusunda bazı değişiklikler yapılacağını açıkladı. Obama aynı zamanda dünya kamuoyunu Amerika’nın uluslararası casusluk faaliyetlerinde hassas davrandığı konusunda ikna etmeye çalıştı.

Obama: “Tüm dünyada milliyeti ne olursa olsun herkes Amerika’nın kendi ulusal güvenliğine tehdit oluşturmayan sıradan kişileri izlemediğini bilmelidir. Biz siyasetimizi belirlerken onların kişisel gizlilik haklarını göz önünde bulunduruyoruz. Bu yabancı liderler için de geçerli.”

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Michael McCaul, Başkan’ı eleştirirken, konuşmayı çığır açıcı olarak niteliyor: “Başkan ilk kez bu programların içeriğini açıkladı ve onları savundu. Bence metadata’nın sonu gelmedi ama bu veriler belki üçüncü bir tarafın kontroluna verilecek. Bence Amerikalılar’ı en çok rahatsız eden bu verilerin NSA tarafından depolanmasıydı ve biliyoruz ki bu hükümete karşı ülkede genel bir güvensizlik var.”

Bir başka Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Mike Rogers, Başkan Obama’yı istihbarat toplamayı gerekli bulduğu ve usule uygun olduğunu savunduğu için destekliyor: “Amerikalılar olarak bu programların üzerinde gerekli denetim olduğuna inanmamız gerekiyor. Bence inanabiliriz. Eski Başkan George W. Bush da, Başkan Obama da 11 Eylül saldırısında gözümüzden kaçan bilgileri bundan sonra elde edebilmemizi sağlayacak bir programın varlığından emin olmak istediler.”

Demokrat Partili Senatör Patrick Leahy, Kongre’nin konuyu ciddiye aldığını ve harekete geçeceğini söylüyor: “Herkesi kaygılandıran konu, devletin özel hayatımıza müdahale etmesi. Bu benim için de, başkaları için de geçerli. Devleti bizim kontrol etmemiz yerine devletin bizi kontrol etmesinden korkuyoruz. Bu nedenle Cumhuriyetçiler ve Demokratlar olarak birleşip bunu değiştirmeye çalışacağız.”

Kongre üyeleri gelecek hafta tatilden döndükten sonra bu konuyu ele alacak. Başkan Obama’nın 28 Ocak’ta yapacağı Birliğin Durumu konuşmasında da istihbarat reformu çağrısı yapması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG