Erişilebilirlik

ABD'den Kongo'ya Yardım Şartı


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Kongo Cumhurbaşkanı Joseph Kabila
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Kongo Cumhurbaşkanı Joseph Kabila
Amerika, Kongo Demokratik Cumhuriyetine ekonomik yardıma hazır olduğunu ancak önce Cumhurbaşkanı Joseph Kabila’nın görev süresi dolduğunda çekileceği yolunda güvence vermesini istediğini bildiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başkent Kinhasa’da Kabila ile yaptığı özel görüşmede kendisinden anayasaya uyarak 2016’dü üçüncü kez cumhurbaşkanlığına adaylığını koymamasını istedi. Kabila’nın Amerika’nın talebini kabul edip etmediği henüz bilinmiyor.
Kerry, Kabila ile yaptığı görüşmede ülkenin doğusunda faaliyet gösteren isyancılarla mücadele konusunu da ele aldı.

Afrika ziyareti sırasında dünyanın diğer bölgelerindeki krizlere değinmeyi de ihmal etmeyen Kerry, Ukrayna’da ayrılıkçı Rus militanlar tarafından bir haftadır rehin tutulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) gözlemcilerinin serbest bırakılma kararını övdü. Kerry ayrıca, Kinşasa’dayken Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la telefon görüşmesi yaptı.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Kongo’dan önce Güney Sudan’daydı. Kısa bir süre önce bağımsızlığını kazanan genç ülkede istikrar çağrısı yapan Kerry, ülke içinde çatışan rakip gruplardan da barış yapmasını istedi.

Kerry, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya geçmeden önce Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ve isyancıların lideri Riek Maçar’a doğrudan görüşme çağrısı yaptı. Güney Sudan, üç yıl önce bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ülkede baş gösteren iç savaşla boğuşuyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Güney Sudan’ın yanı sıra Etiyopya’da temaslarda bulundu. Kerry Etiyopya’da yaptığı konuşmada, Nijerya’da bir ortaokulda şeriatçı Boko Haram örgütü tarafından kaçırıldığına inanılan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan 276 kız öğrencinin durumuna değindi. Kerry, Amerika’nın suçluları yargı önüne getirmede Nijerya’nın çabalarına yardım etme sözü verdi. Boko Haram, kaçırma olayını henüz üstlenmedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, aynı zamanda Addis Ababa’da Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmut’la da bir araya geldi. Görüşmede ağırlıklı olarak bu ülkede faaliyet gösteren diğer şeriatçı örgüt el Şebab’la mücadele konuları ele alındı.
Pazartesi günü Washington’a dönmesi beklenen Amerika dışişleri bakanının son olarak Angola’ya uğraması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG