Erişilebilirlik

ABD: Rusya İşgalindeki Kırım’da Seçimleri Tanımıyoruz


Kremlin karşıtı bir grup, Rusya'nın Kiev Büyükelçiliği'ne havai fişekle saldırdı
Kremlin karşıtı bir grup, Rusya'nın Kiev Büyükelçiliği'ne havai fişekle saldırdı

Rusya'nın Duma seçimleri için, 2014’te ilhak ettiği Kırım'da da sandık kurmasına ABD tepki gösterdi. Washington, Rus parlamentosu seçimlerinin sonucunu tanımayacağını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, “ABD, Rus işgalindeki Kırım’da 18 Eylül’de yapılması planlanan Duma seçimlerinden çıkacak sonucu ve bu seçimin meşruluğunu tanımıyor” dedi.

Kirby, “Yarımada Ukrayna’nın ayrılmaz parçasıdır. Kırım nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Moskova Kırım’ın kontrolünü Ukrayna’ya geri verene kadar sürecek” dedi.

Kirby, “Kırım Tatarları dahil, Kırım’daki insani durumdan, insanların kaybolduğu ve insan hakları ihlallerine dair haberlerden endişe duymaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da dünya liderlerini seçimleri tanımamaya davet etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, seçimlerin tamamen gayrımeşru olduğunu söyledi. Klimkin, Kırım’da aşırı bir sayıya ulaşan Rus birliklerinden de endişeli olduğunu belirtti.

Öte yandan Rusya karşıtı bir grup gösterici, Ukrayna’daki Rus büyükelçiliğine havai fişeklerle saldırdı.Kimlikleri belirlenemeyen göstericiler, “Rus domuzlar burada istenmiyorsunuz. Bugün havafişekle saldırdık, yarın roketle saldırırız” yazılı pankart açtı. Göstericiler, ”Kremlin tutsaklarına özgürlük” ve “Seçimler olmayacak” sloganı attı.

Rusya 2014 yılında eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in istifa etmesinin hemen ardından, Ukrayna’nın Kırım yarımadasını topraklarına katmıştı. BM, Kırım’da yapılan referandumu yasadışı ilan etmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG