Erişilebilirlik

Kimyasal Silahlar Denizde İmha Edilecek


ABD Kimyasal Silahları Denizde İmha Edecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
Amerika Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kimyasal silahlarını denizde yok etmek için kullanmayı planladığı bir sistemi denemeye hazırlanıyor. Amerika’nın Sesi Pentagon muhabiri Luis Ramirez, yetkililerin bu yöntemin güvenli olduğuna dair güvence verdiğini bildiriyor.

Kimyasal silahların iç savaşın devam ettiği Suriye’de yok edilmesi mümkün değil.

Bu nedenle Amerika, kendi kimyasal silahlarını yok etme tecrübesini kullanmaya hazırlanıyor.

Suriye’nin sarin ve hardal gazı stoklarını yok etmede kullanılacak ekipman, gemiye yükleniyor.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jennifer Elzea, “Soğuk Savaş döneminden kalan kimyasal silahlarımızın yüzde doksanından fazlasını Amerika’da imha ettik ve belli birkaç noktada bu sürece devam ediyoruz. Suriye’nin kimyasallarını imha etmede de aynı teknolojiyi kullanmak istiyoruz,” şeklinde konuşuyor.

İmha işlemi kimyasalların su ve diğer maddelerle karıştırılarak, etkisizleştirilmesiyle yapılıyor. Çevre kuralları ve güvenlik önlemleri nedeniyle imha işleminin karada yapılmasının uzayacağını öğrenmesi üzerine, Amerikalı yetkililer bu işi denizde yapmaya karar verdi.

Daryl Kimball, kitle imha silahlarına karşı mücadele eden Silah Kontrol Derneği’nin Başkanı.

Kimball, “Bu işi denizde yapmayı tercih etmenin nedeni kimyasal silahların yok edilmesinde izlenen sürecin yoğunluğu ve sıkı kurallarından kaynaklanıyor, bu yüzden bu işin sorumluluğunu üstlenmek kolay değil,” diyor.

Yetkililer, gemide imha işlemini daha önce denememelerine rağmen, son derece güvenli olduğunu ve kararın başka bir ülkenin çevre yasalarından kaçmayı amaçlamadığını belirtiyor.

İmha işleminden kalan atıkların nereye götürüleceği henüz belirlenmedi, ancak yetkililer, gelişmiş ülkelerdeki firmalardan gelen kırktan fazla teklifi değerlendiriyor.

Green Cross Çevre Grubu’ndan Paul Walker, silahların denizde imha edilmesinin doğru olduğunu, ancak yine de dikkatli olunması gerektiğini söylüyor:“Eğer toksik atığı muhafaza edecek olursak, çevreyi ve halk sağlığını koruyacak şekihde, kimsenin sağlığını tehdit etmeden, en iyi şekilde yapmalıyız.”

Pentagon yetkilileri, silahlar etkisiz hale getirildikten sonra atıkların bir sanayi tesisine götürülüp, diğer tehlikeli kimyasal atıklar gibi işleneceğini belirtiyor.

Sözcü Jennifer Elzea, “Atık su gemide tutulacak, işlem sırasında okyanus kirletilmeyecek,” diyor.

Birleşmiş Milletler müfettişleri yaptıkları incelemeler sonunda Suriye’de en az 20 ton hardal gazının yanında sarin ve diğer kimyasal silah yapımında kullanılmak üzere bin tondan fazla da malzeme tespit etmişti.

Amerika’nın Suriye’ye askeri müdahalede bulunma tehdidi sonucunda elde edilen anlaşma gereği, ülkedeki tüm kimyasal silahların 31 Aralık gününe kadar elden çıkarılması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG