Erişilebilirlik

ABD Kentlerinde Gösteriler 3. Gece de Devam Etti


Amerika’da bir süre önce silahsız siyahların beyaz polisler tarafından öldürülmeleri, üçüncü gece de birçok kentte protesto edildi.

New York’un alışveriş mekanı olan 5. Cadde’de dün gece yürüyüş düzenleyen göstericiler, Apple ve Macy’s mağazalarına girerek eylem yaptı, “ölme” eylemi düzenledi ve “Siyahların da canı var” yazılı sloganlar attı.

Yere yatarak gerçekleştirilen “ölme” eylemleri başkent Washington’da da Kongre binası yakınında düzenlendi. Göstericiler daha sonra eylemlerine kent merkezinde devam etti.

Denver’da öğrenciler gösterilere katılırken, Miami’de kentin en büyük plajına giden yol eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı. Ayrıca Chicago, Boston ve New Orleans kentlerinde de gösteriler düzenlendi.

Hafta başında New York’ta büyük jüri, geçen Temmuz ayında Eric Warden adındaki bir siyahı, kollarını boynuna dolayarak nefessiz bırakan ve ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan beyaz polis memuru Daniel Pantaleo’yu suçsuz bulmuş, hakkında takipsizlik kararı almıştı. Sonradan astım hastası olduğu ortaya çıkan Garner, ölmeden önce polislerle boğuşurken defalarca nefes alamadığını söylemişti

Geçen ay da Missouri eyaletine bağlı Ferguson’da Ağustos ayında Michael Brown adlı silahsız siyah bir genci vurarak öldürmekle suçlanan beyaz polis memuru Darren Wilson St. Louis mahkemesindeki jüri tarafından suçsuz bulunmuş, karar milyonlarca Amerikalıyı öfkelendirmişti.

Ayrıca Cleveland, Ohio’da kötü sicile sahip olduğu bildirilen bir polis, bir parkta 12 yaşındaki bir çocuğu, elindeki oyuncak tabancayı gerçek sanarak vurarak öldürdü.

New York’ta savcılar silahsız bir siyahı vurarak öldürmekle suçlanan bir başka polis memuru hakkında cezai işlem başlatmayı düşünüyor.

New York Emniyeti 20 bin polis memurunu, zanlılara nasıl muamele edecekleri konusunda yeniden eğitimden geçirecek.

Başkan Barack Obama da, polisle Amerika’daki azınlıklar arasında giderek artan güvensizlik konusuna eğilme sözü verdi.

Konu uluslararası boyuta da taşınmış durumda. Birleşmiş Milletler’in özel raportörü Rita Izsak, Amerika’da polis prosedürlerinin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Izsak Ferguson ve New York’taki jüri kararlarının, Amerika’da siyahlara ve diğer azınlık gruplarına karşı orantısız güç kullanan yetkililerin cezasız kaldığı yönünde “meşru kaygılar” oluşturduğuna dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG