Erişilebilirlik

ABD Kıbrıs Görüşmelerinin Yeniden Başlayacağından Memnun


ABD Kıbrıs Görüşmelerinin Yeniden Başlayacağından Memnun
ABD Kıbrıs Görüşmelerinin Yeniden Başlayacağından Memnun

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Türk ve Rum toplumu liderlerinden barış yolunda somut adım atmak için bu fırsatı kaçırmamalarını istedi

Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılacak görüşmeler Pazartesi günü başlayacak ve iki gün sürecek. New York yakınlarındaki Greentree Konferans Merkezi’nde yapılacak görüşmeler sırasında BM Genel sekreteri Ban ki Moon Dimitris Hrıstofiyas ve Dervis Eroğlu ile danışmalarda bulunacak.

Bayan Nuland, Obama yönetiminin, Greentree zirvesinde adanın iki bölgeli federasyon olarak birleşmesi konusunda ciddi gelişme görmek istediğini de vurguladı.

Amerika’ya hareket eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ercan Havaalanı’nda yaptığı basın toplantısında, zirveye gitmekteki amaçlarının; Kıbrıs konusunda yürütülen müzakerelerden bir uzlaşma çıkması olduğunu belirtti.

Eroğlu, “2 halkın eşit statüde olacağı, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinde bir anlaşma peşindeyiz” dedi. Kıbrıs sorununun onlarca yıldır sürdüğüne dikkate çeken Derviş Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin çektiği sıkıntıları ayrıntılarıyla birlikte Genel Sekreter’e anlatacağını söyledi.

Eroğlu’nun Özel Temsilci Kudret Özersay, beşinci üçlü görüşmeye hazırlık olarak diplomatik girişimlerde bulunmak üzere bir gün önceden New York’a gitmişti. Özersay, New York′ta, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe ve Güvenlik Konseyi’ne kalıcı üye 5 ülkenin diplomatlarıyla görüşecek.

XS
SM
MD
LG