Erişilebilirlik

ABD-Japonya Ticaretinde ‘Sismik’ Değişiklikler


ABD-Japonya Ticaretinde ‘Sismik’ Değişiklikler
ABD-Japonya Ticaretinde ‘Sismik’ Değişiklikler

Japonya Amerika’nın en büyük dördüncü ticari ortağı. İki ülke arasındaki ticaret 11 Mart depreminden önce de artıyordu. Ancak deprem sonrasında Amerika’nın en işlek iki limanı ticaret trafiğinde ciddi bir azalmaya tanık oluyor. Japonya’da elektronik eşya ve oto yedek parça sevkiyatı aksadığı için ticaret de aksıyor. Aynı şekilde yedek parça ya da ara mamul sevkiyatı yavaşladığı için Amerika’daki bazı ürünlerin imalat süreci de aksıyor.

Asya’dan yola çıkan gemiler, her gün Los Angeles ve Long Beach limanlarında demir atıyor. Her iki liman da Amerika’nın batı kıyısında ve ülkenin en işlek iki limanı. Bu limanlara en çok Japonya’dan mal geliyor.

Los Angeles Liman Sözcüsü Phillip Sanfield “Japonya son 20-30 yılda uluslararası ticaret hacmini genişletmede etkili oldu. Bunda Los Angeles Limanı’nın büyümesinin de payı var,” diyor.

Liman Sözcüsü Phillip Sanfield, Japonya’nın limandaki ticarette %15’lik bir paya sahip olduğunu söylüyor. Japonya’dan en fazla otomobil ve yedek parça geliyor. Nissan ve Toyota marka otomobiller Los Angeles limanından giriş yapıyor. Aynı şekilde Long Beach limanı da Japon malı otomobillerin giriş noktası.

Long Beach Liman Sözcüsü Art Wong “Toyota’nın sevkiyatı yavaşlatacağını hatta tamamen durdurabileceğini duyduk. Depremden sonra Japonya’daki fabrikalar kapanmıştı, şimdi yeniden üretime başladılar ama elbette imalat, deprem öncesi seviyenin çok gerisinde,” diyor.

Aynı durum oto yedek parçaları için de geçerli.

“Seferler asgari düzeyde”

Sadece Japonya’dan gelen gemilerin sayısında değil, Amerika’dan bu ülkeye gidenlerin de sayısında azalma var.

İhracatçı Joe Lobue bu konuda şunları söylüyor: “İki yönlü trafikte sıkıntılar var, tabii bu gecikmeler en çok tarım ürünleri ve işlenmiş gıdalar üzerinde olumsuz etki yaratıyor.”

Joe LoBue, 30 yıldır Japonya’ya narenciye ihraç ediyor. LoBue, portakal ihracatının %40’ını Japonya’ya yaptığını, depremden sonra bunda %10-15 düşüş olduğunu söylüyor. LoBue, zararının 250 milyon Dolar’ı bulduğunu da sözlerine ekliyor.

Joe LoBue, depremden sonraki ilk hafta tüm siparişlerinin iptal edildiğini, Fukuşima santralindeki sorunlar yüzünden sıkıntıların daha da arttığını söylüyor: “Bazı gemilerin rotası Fukuşima’dan uzak geçecek şekilde değiştirildi, bazıları da Japonya seferlerini tamamen iptal etti.”

“Portakal olmazsa kereste olur”

Ancak yine de hem liman yetkilileri hem de ihracatçılar umutlu. Liman yetkilileri, yeniden imar çalışmaları çerçevesinde kereste ve inşaat malzemesi ihracatında artış bekliyor.

Liman Sözcüsü Art Wong bu konuda şunları söylüyor: “Sonuçta 2011 yılında Japonya ile ticaretimiz azalacak diyemiyoruz, şu anda işler yavaş ama birkaç ay sonra yeniden hızlanabilir.”

Liman yetkilileri, uzun vadede iki ülke arasındaki ticaretin depremden nasıl etkilendiğini anlamak için biraz daha beklemeyi tercih ediyor. Yetkililer, yine de belirli bir düşüş ihtimalini göz ardı etmiyor.

XS
SM
MD
LG