Erişilebilirlik

ABD İstihdam Piyasası Beklentileri Aştı


Çalışma Bakanlığı’na göre geçen ay 204 bin ek iş alanı yaratıldı. Uzmanlar, hükümetin kapanması nedeniyle daha düşük bir büyüme bekliyorlardı

Amerika’da geçen ay istihdam piyasasında beklentilerin üzerinde yeni iş sahası açıldı. Çalışma Bakanlığı’nın son raporuna göre Ekim ayında 204 bin ek iş alanı yaratıldı. Uzmanlar, hükümetin kısmen kapanması nedeniyle istihdam piyasasında daha düşük bir büyüme bekliyorlardı.

Ancak işe alımlar artarken, ulusal çaptaki işsizlik oranı %7,2’den %7,3’e yükseldi. Bu oran Mayıs ayından bu yana ilk kez artışa işaret ediyor. Rakamın yükselmesinde işsizlerin yeniden aktif olarak iş aramaya başlamış olması etkili olabilir. Ancak İstihdam İstatistikleri Dairesi, artışın, kısmen 800 bin kamu personelinin zorunlu ücretsiz izne çıkarıldığı hükümetin kapatılması sürecinden etkilendiğini bildirdi.

Birçok Amerikalı ekonomist, işe alımların geçen ay yavaşladığı tahmininde bulunmuştu. Ancak Çalışma Bakanlığı raporu, geçen ay perakende satış, turizm, eğlence ve imalat sektörlerinde yeni iş sahaları açıldığını ortaya koydu.

Bakanlık ayrıca Ağustos ve Eylül ayı rakamlarını da gözden geçirdi ve bu iki ayda daha önce açıklanandan 60 bin daha fazla iş sahası açıldığını bildirdi.
Dün de Amerikan ekonomisinin Temmuz-Eylül döneminde %2,8 oranında büyüdüğü açıklanmıştı. Bu rakam da beklenenin üzerinde bir oran.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG