Erişilebilirlik

"ABD Seçimlerine Müdahaleyi Putin Yönetti"


ABD istihbarat yetkilileri, Rusya’nın 2020 başkanlık seçimlerinde dönemin Demokrat Partili başkan adayı Joe Biden’a karşı eski başkan Donald Trump’ın müttefikleri ve yönetimi aracılığıyla yanıltıcı ve asılsız iddialar yaymaya çalıştığı sonucuna vardı.

Ulusal İstihbarat Dairesi tarafından yayınlanan 15 sayfalık raporda Trump’ın müttefiklerince 3 Kasım seçimlerine giden süreçte Rusya ile bağlantılı Ukraynalı kişiler tarafından Biden’a karşı yapılan iddiaların yayılarak Moskova’nın elinin güçlenmesinin sağlandığının altını çizdi.

Raporda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Moskova’nın 2020 başkanlık seçimlerine müdahale çabalarını yönetmiş olmasının mümkün olduğu belirtildi. İstihbarat yetkilileri Putin’in ABD seçimlerine Trump’ın lehine müdahale edilmesi çabalarını ya yönettiği ya da onayladığı sonucuna vardı.

Rusya’nın seçimlere müdahale çabalarına Putin’in onayını almadan hareket etmeyecek üst düzey ulusal güvenlik ve istihbarat yetkililerinin de katıldığı kaydedildi.

Raporda Ukrayna parlamentosu üyesi Andriy Derkaç gibi isimlerin Biden ve oğlu Hunter’ı karalamak için yapılan kampanyaya isimsiz Amerikalı siyasi figürleri dahil ettikleri sonucuna varıldı.

Trump’ın avukatı Rudy Giuliani ile 2019 yılında buluşan Derkaç’ın Putin’in talimatıyla hareket etmese bile hareketlerinin Putin tarafından izlendiği belirtildi.

Rapor ayrıca, Trump'ın müttefikleri tarafından Çin'in Biden adına seçimlere müdahale ettiği şeklindeki bir karşı söylemin yayılmaya çalışıldığına işaret etti, ancak Pekin'in "müdahale çabası uygulamadığı" sonucuna vardı.

ABD istihbarat daireleri, İran tarafından yürütülen ve Trump'ın gördüğü desteği baltalamayı amaçlayan "çok yönlü bir gizli etki kampanyası" da dahil olmak üzere seçmenleri etkilemeye yönelik başka girişimlerin de olduğunu tespit etti.

Çin müdahale riskini almadı

Raporda, Çin’in, ABD ile ilişkilerinde istikrar arayışında olduğu ve seçim sonucu ne olursa olsun Çin'in yakalanma riskini almasına değmeyeceği kanısında olduğu belirtildi.

Amerikalı yetkililer Küba, Venezuela ve Lübnanlı militan grubu Hizbullah tarafından da seçimlere etki edilmeye çalışıldığı sonucuna vardıklarını, ancak genel olarak bunların Rusya ve İran’ın çabalarına göre daha küçük kapsamlı kaldığını bildirdi.

ABD istihbarat teşkilatları ve eski Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, Rusya’nın daha önce seçim sonuçlarını Trump lehine etkilemek için o dönemki rakibi Hillary Clinton’a karşı propaganda kampanyası yürüttüğünü ve bu şekilde 2016 seçimlerine de müdahale ettiğini ortaya koymuştu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG