Erişilebilirlik

Çavuşoğlu ve Kerry ABD Başkonsolosluğu Personelinin Ailelerine Tahliye Kararını Görüştü


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ABD'nin İstanbul Başkonoslosluğu'nda görevli personelin ailelerine yönelik tahliye kararını görüştü.

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Çavuşoğlu ile Kerry arasında dün gece yapılan görüşmede, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğunda görevli personelin ailelerinin ülkeyi terketmeleri yönünde alınan karar başta olmak üzere terörle mücadelede işbirliği konuları ele alındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli personelin ailelerinin Türkiye’den ayrılması yönünde karar aldı.

Dışişleri Bakanlığı, 29 Ekim’de yayınladığı “Türkiye’ye Yönelik Seyahat Uyarısı”nda bu kararın radikal örgütlerin, İstanbul’da yaşayan ya da sık sık bu kente gelen Amerikan vatandaşlarına yönelik saldırı çabalarında artış olduğu yönünde istihbarat bilgileri üzerine alındığını açıkladı.

Açıklamada bu uygulamanın İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli personelin aileleriyle sınırlı olduğu, başta büyükelçilik olmak üzere diğer kentlerdeki misyonların bundan muaf olduğu belirtildi.

Dışişleri Başkanlığı, ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun tam kadro olarak çalışmaya devam edeceğinin de altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı: ‘Türkiye’de seyahat etmek risk içeriyor’

ABD vatandaşlarının Türkiye’nin güneydoğusuna yönelik seyahat yapmaktan kaçınmaları uyarısında bulunan Dışişleri Bakanlığı, tüm ülkede seyahat etmenin risk içerdiği değerlendirmesinde de bulundu.

Bakanlık, bu gelişmelerin ülkedeki güvenlik durumu üzerinde yaratacağı etkileri izlemeyi sürdüreceğini açıkladı.

Ankara Valiliği, 14 Ekim’de terör örgütlerinin eylem arayışında oldukları ve bazı hazırlıklar yapıldığı istihbaratını gerekçe göstererek Olağanüstü Hal’in kendisine sağladığı yetkiye dayanarak 30 Kasım’a kadar gösteri ve yürüyüş yapılmasını yasaklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı: ‘Yerli ve yabancı terör örgütleri turistleri hedef alıyor’

Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve uluslararası terör örgütlerinin yakın zamanda apaçık bir şekilde yalnız Amerikan vatandaşı değil tüm turistleri hedef aldığını hatırlatan Bakanlık, marjinal örgütlerin Tunus, Bangladeş, Mali, Almanya, Fransa, Belçika ve Türkiye’de terör eylemleri gerçekleştirdiğini vurguladı.

Bakanlık, turistik alanlar, restoranlar, alışveriş merkezleri, dini mekanlar, metro istasyonları, havalimanları, otobüs durakları, iskelelerde saldırılar olabileceğini belirterek buralardan uzak durulmasını istedi.

Açıklamada, radikal grupların Batılı ülkelere mensup turistler ile Amerikan vatandaşlarını, öldürmek ve kaçırmakla tehdit ettikleri de belirtildi.‘Geniş çaplı bir güvenlik endişesi’

'Geniş çaplı güvenlik endişesi'

Amerika’nın Sesi’nin diplomatik kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, Türkiye’de konsolosluk personelinin ailelerin tahliyesi yönünde bir kararın daha önce 11 Eylül gibi çok ciddi güvenlik endişesi dönemlerinde uygulandığı belirtildi.

Böyle bir uygulamanın geniş çaplı bir güvenlik endişesine işaret eden bir durum olduğu vurgulandı. Irak ve Suriye krizlerinin bu kararda rol oynadığını da söylemenin "yanlış olmayacağı" ifade edildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG