Erişilebilirlik

ABD IŞİD'le Mücadeleyi Genişletecek mi?


ABD IŞİD'le Mücadeleyi Genişletecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Amerikalı yetkililer Başkan Obama'nın izin verdiği keşif uçuşlarının Suriye içinde IŞİD militanlarına saldırı hazırlığı olup olmadığı konusunda bilgi vermiyor. Ancak Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, Amerikan kuvvetlerinin bundan sonraki adım için hazır olduğunu söylüyor

Amerika IŞİD militanlarıyla mücadele alanını genişletiyor.

Amerika, Erbil’de IŞİD militanlarına yeni hava saldırıları düzenlediği gün Başkan Barack Obama, militanlara şu uyarıyı yapmıştı:

“Amerika asla unutmayacak. Kollarımız uzundur. Sabırlıyız. Adalet yerini bulacak.”

Obama’nın atıfta bulunduğu olay, Amerikalı gazeteci James Foley’in IŞİD tarafından vahşice öldürülmesiydi.

Örgüt, Suriye’de ilerlemeye devam ediyor. Obama da hedefin ne kadar zorlu olduğuna dikkati çekiyor:

“IŞİD gibi bir kanseri yok etmek ne kolay olacak, ne de çabuk.”

Amerika Irak üzerinde her gün ortalama 60 keşif uçuşu gerçekleştiriyor. Uçaklar zaman zaman Suriye sınırı boyunca uçuyor. Şimdi de Başkan Obama, Suriye üzerinde keşif uçuşları yapılmasını onayladı.

Amerikalı yetkililer keşif uçuşlarının Suriye içinde IŞİD militanlarına saldırı hazırlığı olup olmadığı konusunda bilgi vermiyor.

Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, bundan sonraki adım için Amerikan kuvvetlerinin hazır olduğunu söylüyor:

“Hem burada hem de dışarıda Amerikan vatandaşlarını korumak istiyorsak ne yapacağımızı bilmemiz gerekiyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu amaçla kendimizi coğrafi sınırlarla kısıtlamayacağız.”

Amerikalı yetkililere göre, IŞİD militanları küresel hedeflere sahip bölgesel bir tehdit. Bu yüzden de yalnızca Irak’ta hava saldırılarına yoğunlaşmak yerine, Irak ve Kürt birliklerini güçlendirmek için de çalışmalar yapılıyor. Bir grup ülke, Iraklı Kürt güçlerine silah ve teçhizat göndermeyi kabul etti.

Iraklı ve Kürt yetkililer, Batı’nın çabalarını yeterli bulmuyor. Kuzey Irak Kürt Yönetimi lider Mesut Barzani, kendilerine silah yardımı yapan ilk ülke olduğu için İran’a teşekkür etti.

Ayrıca Suriye’de hem Esat rejimine, hem de cihatçı örgütlere karşı savaşan ılımlı muhalefet de silah bekliyor. Amerika bu gruplara da silah ve eğitim desteği vermeyi vadetti, ama sözünü hala yerine getirmedi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG