Erişilebilirlik

ABD IŞİD'in Afrika'daki Faaliyetlerinden Kaygılı


ABD IŞİD'in Afrika'daki Faaliyetlerinden Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Nijerya’da iktidarın değişmesi, terör örgütü Boko Haram’la mücadelede Amerika’nın çabalarının işe yaramasını sağlayabilir. Uzmanlar, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammedu Buhari’nin göreve gelmesinin iki ülkeye ilişkileri tazeleme fırsatı vereceği görüşünde. Eski cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan zamanında Amerika-Nijerya ilişkileri gerginleşmişti.

Internet’te kısa süre önce yayınlanan bir video, Boko Haram militanlarının ‘Batı Afrika’da IŞİD’ logosunu kullandığını gösteriyor.

Görüntülerde bir militan, Boko Haram’la mücadele eden ülkeleri, örgüte karşı kazandıkları başarı hakkında yalan söylemekle suçluyor.

Görüntüler, Boko Haram’la mücadeleyi bir numaralı öncelik haline getirme sözü veren yeni cumhurbaşkanı Muhammedu Buhari’nin göreve başlamasından sonra yayınlandı.

Atlantik Konseyi Afrika Merkezi Direktörü Peter Pham, Amerika’nın Nijerya’daki eski hükümet zamanındaki gerginlikleri bitirmesinin çok önemli olduğu görüşünde: ”Amerika, bir an önce harekete geçip, Nijerya’ya lojistik ve istihbarat konularında yardımcı olacak bir grup danışman göndermelidir.”

Pham’e göre mevcut ekonomik sorunlara rağmen Nijerya yoksul bir ülke değil: ”Nijerya, bağış toplama arayışında değil. Karşı karşıya oldukları sorunları çözmek için yeterli eleman ve ekipmana ihtiyaçları var.”

Amerika’nın Sesi’ne konuk olan Afrika uzmanı Muhammed Rahim, Amerika ve diğer dünya güçlerinin Boko Haram’ın saldırılarından doğrudan etkilenen bölgelere yardım etmesi gerektiğini söyledi: ”Teknik yardım çok işe yarar. Bu toplumlara büyük yardımı dokunur.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Amerika’nın, önümüzdeki aylarda bir grup askere eğitim vermek dahil, Boko Haram’la mücadelede Nijerya’ya daha fazla yardım etmeyi planladığını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG