Erişilebilirlik

ABD IŞİD’i 'Kalbinden' Vurmaya Hazırlanıyor


Amerika önümüzdeki haftalarda Irak’a IŞİD’le mücadele amacıyla 200 askerden oluşan bir özel tim birliği göndermeyi planlıyor. Yetkililer seçme askerlerden oluşacak bu birliğin IŞİD’i “kalbinden vurmayı” amaçladığını belirtiyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan, ancak adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, özel eğitimden geçirilen ‘seferi kuvvetleri’nin ellerindeki istihbaratı kısa zaman içinde değerlendirerek IŞİD’in Suriye ve Irak’taki liderlik ve komuta birimlerini etkisiz hale getirmeye çalışacağını söyledi.

Açıklama ilk olarak Temsilciler Meclisi’nin Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda konuşan ABD Savunma Bakanı Ash Carter’dan gelmişti. Carter, IŞİD’in üst düzey kadrosunun vurulmasının hedeflendiğini açıkladı.

Carter özel operasyon birimlerinin gerektiğinde baskınlar düzenleme, rehine kurtarma, istihbarat toplama ve IŞİD liderlerini ele geçirme gibi alanlarda yetiştirildiğini bildirdi. Carter bu döngü içinde istihbarat faaliyetlerinin kuvvetleneceğini, daha fazla hedef tespit edileceğini, daha çok baskın yapılacağını ve IŞİD’le mücadeleye ivme kazandırılacağını söyledi.

Savunma Bakanı Carter, özel timlerin Irak’ta hem merkezi hükümete bağlı ordu, hem de Peşmerge güçleriyle birlikte çalışacağını açıkladı.

Amerika Ekim ayında Irak’a özel harekat birimlerine bağlı 50 asker göndermişti. Yeni proje bunun üzerinden devam edecek. Amerika IŞİD’le mücadelede daha önce de ‘seferi kuvvet’ sevkiyatı yapmıştı. Carter, bu yılın başında IŞİD’in maliyesinden sorumlu Ebu Seyyaf’ın öldürüldüğü, eşinin sağ ele geçirildiği ve örgütle ilgili önemli istihbaratın elde edildiği operasyonun da benzer bir baskın olduğunu söyledi.

Ayrıca Ekim Ayında Amerikan birliklerinin Peşmerge güçleriyle ortak düzenlediği ve bir Amerikan askerinin öldüğü rehine operasyonu da benzer nitelikteydi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan yetkili, IŞİD’in kilit bazı alanlarda stratejik olarak önünün kesildiğini belirtti. Yetkiliye göre bu aşamada Amerikan ‘seferi kuvvetlerinin’ devreye sokulması, IŞİD’le mücadelede koalisyona büyük avantaj sağlayacak.

Irak kuvvetleri ve Suriyeli muhalif gruplarla ortak düzenlenen operasyonlar, örgütün zayıf yanları konusunda da önemli bilgiler edinilmesine yol açtı.

Bununla birlikte ek Amerikan birliklerinin IŞİD’i tamamen sona erdirmeye yardımcı olup-olmayacağı ya da gelecekte IŞİD’in kendini başka bir şekilde idame ettirmesi gibi sorular da yok değil. 2005 ve 2006 yılları arasında Musul’da Kürtler’le çalışan Amerikalı eski istihbaratçı Michael Pregent, silahlı birimlerin bir buçuk yıl önce devreye sokulmuş olması gerektiği görüşünde. Şu anda Hudson Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olarak görev yapan uzman, Irak’ta El Kaide’nin yok edilmesinin 130 bin Amerikan askeri ve 90 bin Sünni milis gerektirdiğini hatırlattı; aynı dönemde bir gecede 10-15 baskın düzenlendiğini belirtti.

Savaş Araştırmaları Ensitüsü’nden Christopher Harmer da aynı görüşte, çünkü gönderilen askerlerle birlikte IŞİD’le mücadelede önemli bir aşama kaydedildiğini söylüyor. Eski deniz yarbayı Harmer, “Binlerce askere ihtiyacınız var, mızrağın ucuna özel timleri yerleştirmişsiniz. Bunların kendilerini hedefe ulaştıracak istihbarat kaynaklarına ihtiyacı var. Önemli derecede hızlı bir vurucu güce ihtiyaç var” diye konuşuyor.

Amerika halen Irak’ta altı merkezde 3 bin 500 askere sahip. Ortadoğu’daki diğer ülkelerde de onbinlerce asker bulunduruyor.

ABD IŞİD’i 'Kalbinden' Vurmaya Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG