Erişilebilirlik

"ABD IŞİD Liderinin Öldüğünü Haftalar Önce Öğrenmişti"


IŞİD'den bir yıldan az süre içinde ikinci liderini de kaybettiğine ilişkin yapılan açıklama Amerika'yı şaşırtmadı. Bunun nedeni, Amerika'nın, IŞİD lideri Ebu el Hasan el Haşimi el Kureyşi'nin öldüğünden bir aydan uzun süre önce haberdar olmasıydı.

IŞİD, Ebu el Hasan el Haşimi el Kureyşi'nin ölümünü dün kısa bir sesli açıklamayla duyurdu. Örgüt sözcüsü Ebu Umar el Mücahir açıklamada, Ebu el Hasan el Haşimi el Kureyşi'nin "Allah'ın düşmanlarıyla savaşırken öldüğünü, savaş alanında öldürülmeden önce bazı düşmanları öldürdüğünü" ifade etti.

ABD Merkez Komutanlığı, daha sonra yaptığı açıklamada, Ebu el Hasan'ın Ekim ayı ortasında, Suriye'nin güneyindeki Dara vilayetinde, Amerika'yla işbirliği yapmayan isyancı grup Özgür Suriye Ordusu tarafından öldürüldüğünü doğruladı.

Amerikalı yetkililer, Amerika'nın yapılan operasyonda katılımı olmamasına rağmen sonuçları incelemek için kısa süre içinde olaya dahil edildiklerini bildirdi.

Adının açıklanmaması şartıyla konuşan Amerikalı bir savunma yetkilisi, Amerika'nın, olay yerindeki deliller ve daha sonra yapılan DNA testlerine dayanarak, Özgür Suriye Ordusu'nun Ebu el Hasan'ı öldürdüğü sonucuna vardığını söyledi.

Amerikalı yetkili, Amerika'nın IŞİD lideri Ebu el Hasan'ın öldürüldüğünü neden şimdiye kadar doğrulamayı reddettiğini söylemedi. Amerikalı savunma istihbarat yetkilileri de Ebu el Hasan'ın kimliğini DNA ile nasıl belirlediklerini açıklamadı. Ebu el Hasan isminin, IŞİD liderinin gerçek değil, takma adı olduğu biliniyor.

Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerden toplanan ve Temmuz ayında yayınlanan istihbarat, Ebu el Hasan'ın büyük olasılıkla ya IŞİD'in eski lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin erkek kardeşi Cuma'a Avad İbrahim el Bedri ya da IŞİD'in vilayetlerden sorumlu genel müdürlük görevini yürüten Abd el Rauf El Mücahir olduğuna işaret ediyor.

Daha önceki raporlar, Ebu el Hasan'ın Iraklı Başar Hattap Gazal el Sümeyde olabileceğini gösteriyordu. Ancak Türk yetkililer, el Sümeyde'nin İstanbul'da düzenlenen bir baskından sonra Mayıs ayından bu yana Türkiye'de gözaltında olduğunu doğruladı.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü dün, Ebu el Hasan'ın gerçek adının Abd el Rahman El Iraki olduğunu açıkladı. Örgüt, Özgür Suriye Ordusu'nun IŞİD liderinin ölümüyle sonuçlanan baskınları ilk bildiren kuruluşlardan biriydi.

Amerikalı yetkililer, IŞİD liderinin ölümüne ilişkin açıklamayı memnuniyetle karşıladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, IŞİD'in eski liderinin Şubat ayında öldürüldüğünü hatırlatarak, "IŞİD'in en üst düzey liderlerinin bu kadar kısa sürede devre dışı bırakıldığını görmekten memnunuz" dedi.

Karine Jean-Pierre, "Terörle mücadelede elde edilen bu başarıların üzerine yenilerini ekleyeceğiz, baskıyı sürdüreceğimiz kesin" dedi.

Ebu el Hasan'ın ölümü, her ne kadar Amerika'nın katkısı olmasa da, IŞİD'in liderlik kadrolarına indirilen bir dizi darbenin sonuncusu.

Ebu el Hasan'ın selefinin Şubat'ta öldürülmesinin ve el Sümeyde'nin Mayıs'ta tutuklanmasının yanı sıra IŞİD, son sekiz ay içinde en az beş üst düzey liderini kaybetti.

IŞİD'in Suriye'deki faaliyetlerinin kilit liderlerinden Hani Ahmed el Kürdi, Haziran'da Amerika'nın helikopterlerle düzenlediği baskında ele geçirilmişti.

Amerika'nın Temmuz ayında düzenlediği SİHA saldırısındaysa IŞİD'in Suriye'deki en üst düzey lideri olan Mahir el Agal öldürülmüştü.

Ekim ayında Amerika'nın Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı kasabasında düzenlediği baskın ise IŞİD militanı ve kaçakçı Rakkan Velid el Şamri'nin öldürülmesiyle sonuçlanmıştı.

Amerika, bunun üzerinden 24 saat geçmeden düzenlediği hava saldırısında, IŞİD'in iki üst kademe liderini daha öldürmüştü. Bu kişiler, IŞİD'in "ilk beş" lideri arasında yer alan Ebu Ala ve IŞİD'in tutuklulardan sorumlu yetkilisi Ebu Mu'Ad el Kahtani'ydi.

Amerikalı yetkililer, IŞİD'i hedef alan son operasyonlardan önce, örgütün, "üst düzey liderlik kadrosundaki büyük kayıplar" nedeniyle hayatta kalma mücadelesi verme haline geçtiğini söylemişti.

Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Başkanı Christine Abizaid, Eylül ayında katıldığı bir konferansta, IŞİD'in ayakta kalmaya çalışma mücadelesi vermesiyle ilgili olarak, "Bu durum, örgütün oluşturduğu tehdidin dağılmasına ve daha önceki yıllarda gözlemlediğimize kıyasla tehdidin Amerika'ya yönelik odağının azalmasına yol açtı" şeklinde konuştu.

IŞİD'in militan sayısında da azalma olduğu gözleniyor. Amerika ve Birleşmiş Milletler'e üye ülkeleri tarafından paylaşılan istihbarat tahminlerine göre IŞİD, Suriye'deki son kalesinin kaybını izleyen aylarda 20 bin savaşçıya sahipken bu sayının Suriye ve Irak'ta 6 bine gerilediği sanılıyor.

IŞİD'ın liderliği, şimdi Ebu el Hüseyin el Hüseyini el Kureyşi'ye geçti. Ebu el Hasan'ın öldüğüne ilişkin açıklamada terör örgütünün yeni liderinin de adı açıklandı.

IŞİD Sözcüsü el Muhacir, Ebu el Hüseyin el Hüseyini el Kureyşi hakkında, "Deneyimli savaşçılardan ve IŞİD'in sadık evlatlarından biri" ifadesini kullandı.

İnternetteki cihatçı faaliyetleri izleyen JihadoScope adlı şirkete göre bazı IŞİD destekçileri şimdiden örgütün yeni liderine bağlılık yemini etmeye başladı.

Geçmişte, IŞİD'in yeni lideriyle ilgili açıklamasını sosyal medya üzerinden yürüttüğü kampanyalar izler, dünya genelinde IŞİD destekçileri, sosyal medyadaki bu kampanyalarda yeni lidere verdikleri desteği ifade ederdi.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG