Erişilebilirlik

ABD: ‘IŞİD’in Suriye’de Son Kalan Mevzilerini de Temizlemek İçin Operasyonlar Başlatıldı’


ABD, Küresel Koalisyon ve Suriye Demokratik Güçleri dahil yerel ortakların, Suriye’de IŞİD’in son kalan mevzilerini de temizlemek için operasyonlar başlattığı açıklandı. Açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert yazılı açıklamasında, “Savaş zorlu geçecek ancak biz ve ortaklarımız galip geleceğiz. ABD, Koalisyon ve ortak güçleri, bir saldırı olması halinde savunacağız. IŞİD’in toprak sahibi olduğu ve Suriye halkına korku saldığı günler sona eriyor” ifadesini kullandı.

Nauert şöyle devam etti: “Sınırlarını IŞİD’den korumak için NATO müttefikimiz Türkiye ve ortaklarımız İsrail, Ürdün, Irak ve Lübnan’la birlikte çalışacağız. Kurtarılmış bölgeleri istikrara kavuşturmak için bölgesel ortaklar ve müttefiklerden güç, materyal ve kaynak sağlamada adil düzeyde daha fazla katkı paylaşımı isteyeceğiz.”

Sözcü Nauert, Suriye’de IŞİD’in yeniden ortaya çıkamaması ve IŞİD’den kurtarılan nüfusların Esat rejimi ya da İranlı destekçileri tarafından suiistimal edilmemesi için bu ülkede güçlü ve kalıcı bir iz bırakılmasının önemini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayısı kararı altında Cenevre sürecini de yeniden canlandıracaklarını kaydeden Nauert, Suriye’nin acil insani ihtiyaçları ve istikrar için gereksinimlerini karşılama yolunda uluslararası kaynakları seferber edeceklerini de vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, “ABD, Sünni Araplar, Kürtler, Hıristiyanlar, Türkmenler ve diğer azınlıklar dahil tüm Suriyelilerin iradesini onurlandıran bir siyasi çözümün gelecekte temin edilmesine kararlıdır” dedi.

Suriye’de Amerika desteğindeki Kürt milisler de IŞİD’e karşı yürüttükleri operasyonun son ayağını başlatacaklarını açıkladı. Kürtler, IŞİD militanlarının Irak sınırındaki bazı bölgeleri hala kontrol ettiğini kaydetti

Suriye’nin doğusundaki Deyrizor’da bulunan Kürt savaşçıların liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Lelwa Abdullah, SDG’nin bu bölgeleri kurtaracağını, Suriye-Irak sınırını güvenli hale getireceğini ve böylece Suriye’nin doğusunda IŞİD’in varlığını tamamen sileceğini söyledi.

SDG, Türk askerlerinin Kürtler’in elindeki Afrin’e operasyon düzenlemesinin ardından IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleyi askıya almıştı. SDG daha sonra birliklerini Suriye’nin batısında konuşlandırmıştı.

Doğal Kararlılık Operasyonu Ortak Görev Gücü komutanı Tümgeneral James Jarrard, "Tüm toprakların IŞİD teröristlerinden geri alındığından emin oluncaya kadar ortaklarımıza destek vermeye devam edeceğiz" dedi. Jarrard, "Bu, Irak ve Suriye’ye kalıcı istikrar kazandırılması sürecinin en önemli dönüm noktalarından" diye konuştu.

ABD liderliğindeki koalisyon güçleri 2016’den bu yana SDG’yle birlikte Suriye’de IŞİD’in elindeki toprakları geri almak için mücadele ediyor. Ortak Görev Gücü’nde 71 ülke ve dört uluslararası örgüt yer alıyor. IŞİD önemli kayıplar vermesine rağmen saldırı planlama ve düzenleme yeteneğini hala kaybetmiş değil.

42 esir anlaşmayla serbest kaldı

Öte yandan Suriye devlet televizyonu El İkbariye’ye göre, başkent Şam civarındaki bölgelerin Suriye hükümetinin kontroluna bırakılması sürecinde yapılan bir anlaşmayla El Kaide bağlantılı militanlarca ülkenin kuzeybatısında uzun yıllar esir tutulan 42 kişi serbest bırakıldı.

El İkbariye, aralarında kadın ve çocukların da olduğu bu kişilerin hükümete ait bir kontrol noktasına otobüslerle geldiği ve Suriyeli askerlerle sarılıp kucaklaştığı görüntüleri yayınladı.

Anlaşma kapsamında toplamda 80’den fazla kişinin serbest kalması bekleniyor.

Anlaşmaya göre El Kaide bağlantılı savaşçılar Şam yakınındaki bir Filistin mülteci kampını boşaltacaklar, isyancılar tarafından kuşatılmış kuzeybatıdaki iki köyde sıkışan 5 bin kişinin de hükümetin kontrol ettiği bölgelere gitmesine izin verilecek.

“Hava operasyonlarında en az 23 sivil öldü”

Bu arada IŞİD’in Suriye’de elinde son kalan bölgelerden birinde düzenlenen hava operasyonlarında en az 23 sivilin öldüğü yönünde haberler yer alıyor.

Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Hasakeh bölgesindeki hava operasyonlarının ABD öncülüğündeki koalisyon ya da Irak hava kuvvetleri tarafından düzenlendiğini belirtti. Gözlemevi, operasyonlarda 10 çocuğun, 6 kadının ve 7 yaşlının da hayatını kaybettiğini kaydetti. Suriye resmi haber ajansı da, Şadadi kentinin güneyindeki hava operasyonlarında 25 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi ve olaydan ABD öncülüğündeki koalisyonu sorumlu tuttu.

Olayın, SDG’nin IŞİD’e karşı savaştığı bir bölgede meydana geldiği belirtiliyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından Associated Press haber ajansına e-posta yoluyla gönderilen açıklamada, ilk raporlara göre bölgede koalisyon güçlerince bir hava operasyonu düzenlenmediği kaydedildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG