Erişilebilirlik

ABD İranlı Üç Kişi ve İki Kuruma Yönelik Yaptırımları Kaldırdı


ABD, üç İranlı eski yönetici ve iki firmaya yönelik yaptırım kararlarını kaldırdı. Adının açıklanmasını istemeyen bir ABD’li yetkili, bunun rutin bir durum olmasına karşın ABD’nin, anlaşma sağlanması halinde İran yaptırımlarını kaldırabileceğinin bir işareti olduğunu söyledi.

Aynı yetkili, ABD Maliye Bakanlığı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi tarafından alınan kararın hali hazırda İran’ın nükleer anlaşmaya geri dönmek için yürüttüğü görüşmelerle bağlantılı olmadığını dile getirdi.

Maliye Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Bugün Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi ve Dışişleri Bakanlığı, daha önce İran’ın petrokimya ürünlerinin satışı, taşınması, pazarlanması ve temin edilmesi faaliyetlerinde yer almış üç İranlı yönetici ve iki firmaya yönelik yaptırımları kaldırıyor” denildi.

Açıklamada ayrıca yaptırım uygulanan kişi ve kurumların durumları ve faaliyetlerinde değişiklik gözlendiğini ve yaptırıma konu olan faaliyetlerden uzaklaştıkları için yaptırım listesinden çıkarıldıkları ifade edildi. ABD hükümetinin bu konudaki taahhüdünün arkasında olduğu vurgulandı.

Maliye Bakanlığı sözcüsü, haklarındaki yaptırım kararı kaldırılan üç kişinin de artık İran hükümetinde görevli olmadıklarını, bu sebeple yaptırımların kaldırıldığını söyledi.

ABD’nin üç kişi ve iki kuruma yönelik yaptırımları kaldırma kararının ardından petrol fiyatlarında ciddi düşüşler görüldü.

ABD ve İranli yetkililerin, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya dönüş konusunda Avusturya’nın başkenti Viyana’da 6. tur görüşmelere önümüzdeki hafta başlamaları bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, son olarak yaptığı açıklamada, görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini dile getirmişti.

Eski Başkan Donald Trump, 2018 yılında ABD'yi İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan çekmişti. İran’ın anlaşmanın yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirmeye devam etmesi ve ABD’nin de anlaşmaya geri dönmesi için müzakereler AB ve ilgili ülkelerin katılımıyla devam ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG