Erişilebilirlik

"ABD-Irak İlişkilerinde Yeni Sayfa"


"ABD-Irak İlişkilerinde Yeni Sayfa"
"ABD-Irak İlişkilerinde Yeni Sayfa"

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Bağdat’ta Iraklı liderlere, Amerika asker çekme işlemini tamamlamaya hazırlanırken iki ülkenin ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını söyledi.

Başbakan Nuri el-Maliki ile görüşen Biden, Amerika’nın 2008 tarihli anlaşma gereği 2011 Aralığında tüm kuvvetlerini Irak’tan çekme sözünü tuttuğunu açıkladı.

Irak’ta halen 13 bin Amerikan askeri bulunuyor. Biden, Maliki’ye kuvvet çekme işleminin tamamlanmasının hem Amerika hem de Irak’ın çıkarlarına uygun düştüğünü belirtti.

ABD başkan yardımcısı Amerikan ve Irak hükümetlerinin eğitim,istihbarat, terörle mücadele gibi güvenlik konularında işbirliği yapacaklarını da söyledi. Amerika ve Irak, ticaret, finans,enerji, çevre, hukuk, güvenlik güçlerinin eğitimi, hizmet sektörü ve daha birçok sektörde işbirliği yapmayı planlıyor.

Amerikan askerleri 2009 yılının Temmuz ayında Irak kentlerinden çekilmişti. Amerika, askerlerinin Irak’taki muharebe görevine 31 Ağustos 2010 tarihinde son vermiş, Ocak 2009’ta 144 bin olan asker sayısını 50 binin altına indirmişti. Son üç yıl içinde Irak’taki şiddet olayları 2003 yılından beri en düşük seviyesine indi.

Bu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın göreve başlamasından buyana yaptığı 8’nci Irak ziyareti oluyor. Biden Irak’tan sonra Türkiye ve Yunanistan’ı ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG