Erişilebilirlik

ABD ile Afganistan Anlaşma Yolunda


Afganistan, Amerika ile gece baskınları konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma, baskınların Afgan kuvvetlerinin öncülüğünde yapılmasını öngörürken yerel yetkililere bunları veto etme hakkı veriyor.

Afgan Savunma Bakanı Abdül Rahim Vardak ve Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral John Allen anlaşmayı Kabil’de düzenlenen bir törenle imzaladı. Gece baskınları Afgan hükümetiyle Amerikan ordusu arasında sürekli gerginlik kaynağı oluşturuyordu.

Afgan yetkililer anlaşmayla yabancı kuvvetlerin gece operasyonlarında sadece destek rolü üstleneceğini ve bunların düzenlenebilmesi için Afgan yerel yetkililerinin izni gerekeceğini söylüyor.

Orgeneral Allen anlaşmanın Afganistan’ın egemenliğini güçlendirme ve uzun vadeli ABD-Afgan stratejik ortaklığını gerçekleştirme çabalarında “önemli bir kilometre taşı” olduğunu açıkladı.

Bir NATO üssünde Kuran nüshalarının yakılması ve 17 Afgan köylüsünün bir Amerikan askeri tarafından öldürülmesi gibi olaylar Afganistan’da yabancı askerlerin varlığına duyulan hoşnutsuzluğu arttırmış bulunuyor.

Amerikalı yetkililer, Kabil ile Washington arasında bir stratejik ortaklık anlaşmasını gelecek ay Chicago’da yapılacak NATO zirvesine yetiştirebileceklerini umuyor.

Anlaşma, yabancı kuvvetlerin 2014’de Afganistan’dan çekilmesinden sonra iki taraf arasındaki ilişkileri düzenleyecek.

XS
SM
MD
LG