Erişilebilirlik

ABD İklim Değişikliğinin Risklerini Değerlendiriyor


WASHINGTON — İklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik riskleri ele alan Biden yönetimi, finans, sigorta ve konut piyasalarını ve Amerikalı ailelerin tasarruflarını korumaya yönelik hükümet çapındaki planlar hakkında 40 sayfalık bir rapor yayınladı.

Rapor, ipotek sürecini, borsa piyasasının bilgi verme yükümlülüğünü, emeklilik süreçlerini, federal satın alma ve devlet bütçesini potansiyel olarak değiştirebilecek adımları ortaya koyuyor.

Rapor, Başkan Joe Biden'ın Mayıs ayında yayınladığı, esas olarak hükümeti dünyanın en büyük ekonomisinin aşırı sıcaktan, selden, fırtınalardan, orman yangınlarından ve iklimle ilgili daha geniş çaplı düzenlemelerden nasıl etkilenebileceğini analiz etmeye yönelik başkanlık kararnamesinin bir devamı niteliğinde.

Beyaz Saray İklim Danışmanı Gina McCarthy, gazetecilere verdiği demeçte, "Bu yıl bize bir şey gösterdiyse, o da iklim değişikliğinin ekonomimiz ve sıradan Amerikalılar’ın yaşamları ve geçim kaynakları için süregelen acil ve sistemik bir risk oluşturduğudur ve şimdi harekete geçmeliyiz" dedi.

Teksas'ta Şubat ayında etkisi altına alan fırtına, yaygın elektrik kesintilerine, 210 kişinin ölümüne ve ciddi maddi hasara yol açtı. Batı eyaletlerinde orman yangınları şiddetlendi. Batı yakasında oluşan ısı kütlesi Seattle ve Portland, Oregon'da rekor sıcaklıklara neden oldu. Ida Kasırgası Ağustos ayında Louisiana'yı vurdu ve kuzeydoğuda ölümcül bir sele neden oldu.

Biden yönetimi tarafından önerilen eylem planı, iklim değişikliğiyle ilgili daha geniş çaplı bir değişimi yansıtıyor ve Amerikalı ailelerin, yatırımcıların ve hükümetlerin katlanacağı maliyetlere hazırlıklı olması gerektiğini gösteriyor.

Rapor ayrıca, 31 Ekim - 12 Kasım tarihleri arasında İskoçya'nın Glasgow kentinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde ABD hükümetinin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ne kadar ciddi olduğunu dünyaya gösterme çabası olarak görülüyor.

Açıklanan adımlar arasında, hükümetin Mali İstikrar Gözetim Konseyi'nin ekonomiye yönelik iklimle ilgili riskleri belirleyip azaltacak araçları geliştirmesi de yer alıyor.

Maliye Bakanlığı, sigorta sektörüne yönelik riskleri ve teminat mevcudiyetini ele almayı planlarken, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, iklim değişikliğinin yarattığı fırsatlar ve risklerle ilgili zorunlu beyan kurallarını inceliyor.

Çalışma Bakanlığı Çarşamba günü, yatırım yöneticilerine, emeklilik ve emeklilik hesapları için yapılan seçimlerde çevresel kararları hesaba katmaları için bir yol önerdi. Yönetim ve Bütçe Dairesi, hükümetin federal kurumlardan malzeme sağlayan şirketlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını dikkate almalarını isteme sürecine başlayacağını duyurdu. Biden'ın 2023 mali yılı için bütçe teklifinde iklim risklerine ilişkin bir değerlendirme yer alacak.

Konut kredisi ve ipotekle ilgili federal kurumlar, Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı ve diğer kurumlarla birlikte, ev satın alanların bildirim yükümlülüğüyle sel ve iklimle ilgili risklerin konut piyasası üzerindeki etkisini araştırıyor.

Federal Acil Durum Yönetim Dairesi (FEMA), Ulusal Sel Sigortası Programı’nın standartlarını güncelliyor ve 1976'ya kadar olan yönergeleri potansiyel olarak revize ediyor.

Beyaz Saray İklim Danışmanı Gina McCarthy, "İklim değişikliğinin sistemik bir risk olduğunun artık farkındayız," dedi ve "Temel olarak federal hükümetin işini nasıl yaptığını ve finans sistemine ve istikrarına nasıl baktığımızı görmeliyiz" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG