Erişilebilirlik

Almanya'dan ABD'nin Hürmüz Talebine Ret


ABD Almanya'dan Hürmüz Boğazı'nda güvenliğin sağlanması amacıyla oluşturulacak donanma gücüne katkıda bulunmasını talep etmiş, konu Alman siyasetinde tartışma yaratmıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ülkesinin donanma gücüne katılmayacağını açıkladı.

Polonya'nın başkenti Varşova ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bölgede gerilimin tırmanmasını istemediklerini, sorunun askeri yöntemle çözülemeyeceğini belirtti. Almanya'nın ABD liderliğinde sunulan ve planlanan donanma görevine katılmayacağını resmen açıkladı.

ABD'nin Hürmüz Boğazı talebi Berlin’de koalisyon partileri arasında krize neden olmuş, koalisyonun büyük ortağı Birlik Partileri CDU/CSU, asker gönderilmesinden yana tavır alırken, sosyal demokrat SPD’li bakanlar buna karşı çıkmıştı.

SPD’li Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz, Alman ordusunun Körfez’de uluslararası askeri misyona katılmasının söz konusu olmayacağını ve hükümetin diğer kanadının da bu konuda aynı görüşü paylaştığını umut ettiğini belirtti.

Almanya’nın İran’la ABD arasında yaşanan gerilimin artmaması için çabaladığını belirten Scholz, Körfez’de planlanan misyonunun çatışma olasılığını yükselteceğini öne sürdü.

SPD’li eski başbakan Gerhard Schröder de, Almanya’nın Hürmüz Boğazı’ndaki misyona katılmaması gerektiğini ifade etti.

Schröder, Başkan Trump‘ın Almanya’yı bir çatışma ortamına çektiğini öne sürerek, Washington’un esas amacının Irak Savaşı’nı haklı çıkarmak olduğunu iddia etti.

Schröder, 2003‘de Irak Savaşı’na en başından karşı çıkmış ve ABD öncülüğündeki savaş koalisyonunun içinde yer almayı reddetmişti.

Hükümetin büyük ortağı CDU/CSU, askeri misyona Alman ordusunun da katılmasından yana tavır koydu. CDU dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, “Başka ülkeler savaş gemisi gönderirken, Almanya, biz yokuz deyip işin içinden sıyrılıp çıkamaz” dedi.

Federal Meclis Savunma Komisyonu üyesi CSU’lu Florian Hahn, “İhracatta dünya şampiyonu bir ülke olarak, Almanya kendini geri plana çekemez. Burada biz de üzerimize düşen görevi üstlenmeliyiz” dedi.

Alman sanayi çevreleri de Alman ordusunun Körfez’de uluslararası askeri misyona katılmasını istedi. Alman Sanayiciler Birliği Başkanı Dieter Kempf uluslararası hukuku savunarak, “Dünyadaki petrol ve doğalgaz tüketiminin beşte biri bu boğazdan geçiyor. İşleyen bir deniz taşımacılığı bir ihracat ve sanayi ülkesi olan Almanya için fevkalade önemli” dedi” dedi.

Başbakan Angela Merkel tatilde olduğu için konuyla ilgili görüş belirtmedi.

ABD bu ay başında, IŞİD’e karşı koalisyonda yer alan Almanya’dan Suriye’de kara gücü desteği talep etmiş, Berlin ise, Almanya'nın halihazırda bölgede sağladığı katkıya dikkat çekerek buna da yanaşmamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG