Erişilebilirlik

ABD HDP ve Hürriyet’e Saldırıları Kınadı


Washington, HDP bürolarıyla ilişkili binalara dün Türkiye genelinde düzenlenen saldırıların yanı sıra, Hürriyet gazetesi genel merkezine ikinci kez düzenlenen saldırıları kınadı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada “Amerika, dün Halkın Demokratik Partisi büroları ve partiyle ilişkili binalarla, Hürriyet gazetesinin genel merkezine ikinci gün düzenlenen saldırıları kabul edilmez buluyor. Belli siyasi partileri, etnik grupları ve medya kuruluşlarını hedef alan şiddet olaylarını kınayan Türk halkıyla birlikteyiz” diye konuştu.

Söz konusu olayların hafta sonu PKK’nın tırmandırdığı şiddet olaylarını izlediğini hatırlatan Kirby, “PKK’nın pazar günü 16 askeri ve (Pazartesi) 12 polisi öldürdüğü terör saldırılarını sert bir dille kınıyoruz” dedi. “Bu şiddetin ölümcül düzeyde artışına işaret ediyor” diyen Kirby, bunun barış içinde yaşamak isteyen Kürtler’in davasına da zarar verdiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby ayrıca ölen asker ve polislerin ailelerine taziye dileklerinde bulundu, PKK’ya da şiddetten vazgeçip barış sürecine geri dönmesi çağrısında bulundu.

“Türkiye Başbakanı ve HDP Eş Başkanı (Selahattin) Demirtaş’ın, şiddeti kınayan ve sükunet çağrısında bulunan diğer liderlerin çağrılarını destekliyoruz” diyen Kirby, Türkiye’deki kolluk kuvvetlerinin “toplumun tüm kesimlerine, siyasi partilerine ve medya kuruluşlarına eşit koruma sağlamasının kritik derecede önemli” olduğunu söyledi.

“Demokrasilerde şiddet içeren, özellikle de partizanlık ve etnik düşmanlıkça güdümlenen protesto eylemleri olmaz” diyen Kirby, Türk liderlere temel değerlere, demokratik temellere ve evrensel olarak tanınan temel özgürlüklere bağlı kalma çağrısını yineledi.

“Türkiye’nin demokrasisi bizim için önemli” diyen John Kirby, demokrasinin gelişmesini istediklerini, özellikle bir gazeteye düzenlenen saldırıların demokrasinin temel değerlerini korumaya yardımcı olmadığını belirtti ve “Türkler’in bu değerlere uygun saygıyı göstermelerini istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin Irak’ta düzenlediği sınır ötesi operasyonları, PKK’yı izlemek amacıyla yapılan kısa süreli taktik adımlar olarak yorumlayan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kirby, Türkiye’nin kendini savunma hakkını anladıklarını, ama aynı zamanda bu konuda Irak hükümetinin de hassasiyetlerini anladıklarını belirtti. Kirby, Türkiye ve Irak’ın bu konuda açık olarak görüşlerini paylaşması ve görüşmelerini devam ettirmesi gerektiğinin altını çizdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG