Erişilebilirlik

ABD Hayatını Kaybeden Askerleri Anıyor 


Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ülkenin üst düzey askeri yetkilileri, ABD’nin katıldığı savaşlarda hayatını kaybeden askerlerin anıldığı 31 Mayıs Ulusal Anma Günü’nde Arlington Ulusal Mezarlığı’ndaki Meçhul Asker Anıtı’na geleneksel çelenk bırakma törenine katıldı.

Biden, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay başkanı General Mark Milley, başkent Washington yakınındaki mezarlıkta düzenlenen anma töreninde birer konuşma yaptı.

''Her biri kıymetli bir hayatı temsil ediyor''

Başkan Biden, törende yaptığı konuşmada ABD’nin dört bir yanındaki ulusal mezarlıklarda mezar taşlarının her birinin kıymetli bir hayatı temsil ettiğini; bunların bir erkek evlat, bir kız evlat, anne, eş, erkek kardeş, kız kardeş, arkadaş ya da komşu olduklarını hatırlattı.

2015 yılında kanser nedeniyle kaybettiği oğlu Beau’nun acısından söz eden Biden, ‘‘Hatırlamak acı verebilir, ancak acı iyileşmemizi sağlıyor. Anma Günü’nde her zaman Beau’ya kendimi daha yakın hissediyorum. Nerede olmam gerektiğini biliyorum. Hayatını kaybeden kahramanlarımızı onurlandırmak için tam da burada olmam gerekiyor. Onu kaybetmenin acısı içinde, yüzündeki gururu hatırlıyorum’’ diye konuştu.

Biden'ın oğlu Beau, Delaware eyaletinin Ulusal Muhafız teşkilatında ve Irak’ta görev yapmıştı.

Biden, ‘‘İnanmak ne kadar zor olsa da sevdiğinizin resminin gözleriniz yaşla doldurmadan önce yüzünüze gülümseme getireceği o günler de gelecek. Uzun sürse de o günler gelecek, size söz veriyorum’’ dedi.

Biden ABD’nin savaşlarda kaybettiği askerleri için ‘‘Onların özgürlük ateşinin ışığıyla aydınlanıyoruz. Onlar cesur olduğu için biz özgürüz. Ülkeleri için canlarını vermiş olabilirler, ancak kalbimizde sonsuza dek yaşıyorlar’’ dedi.

''Afganistan ve Irak'ta hayatını kaybeden ABD askerlerinin sayısı 7 bin 38''

Amerikan askerlerinin son 20 yılda Afganistan'ın dağlarında, Irak'ın çöllerinde de hayatını kaybettiklerini hatırlatan Biden, yüzlerce askerin hayatlarını kaybettiğini, ailelerini geride bıraktığını belirtti ve ‘‘Bu ailelerin her birine söylemek istiyorum; bu ülke için feda ettiklerinizi asla unutmayacağız. Başkan yardımcısı olduğum günden bu yana her gün cebimde Afganistan ve Irak’ta ölen askerlerin sayısının yer aldığı bir kağıdı taşıyorum. Tahmin değil, yuvarlanmış rakamlar değil. Bugün bu rakam 7 bin 38’’ diye konuştu.

Amerika’nın ruhunun demokrasi olduğunu söyleyen Biden, herkesin bunun uğrunda savaşmaya değen bir ruh olduğuna inanması gerektiğini belirtti.

Amerikalılar’ın dışlamak ya da boyun eğdirmek için değil, inşa etmek, geliştirmek ve özgürleştirmek için savaştıklarını kaydeden Biden, ‘‘Birliğimizi mükemmel hale getirmek bizim hayatını kaybeden kahramanlarımıza borcumuz’’ dedi, ‘‘Demokrasi bir yönetim biçimi olmaktan fazlası, o bir varoluş biçimi, bir bakış açısı, halkın iktidarı; monarşilerin, paranın, gücün değil’’ diye konuştu.

Biden oğlunun altıncı ölüm yıldönümü olan 30 Mayıs Pazar günü ise savaş muharipleri ve hayatını kaybeden askerlerin ailelerine hitaben yaptığı konuşmada ‘‘Özgürlüklerimiz için ödenen bedeli hatırlamalıyız. Bu bedeli ödeyenlere ve geride kalan ailelerine olan borcumuzu hatırlamalıyız’’ demişti.

ABD, İç Savaş’tan sonra 1868 yılının Mayıs ayı sonundan bu yana Ulusal Anma Günü’nde savaşlarda hayatını kaybeden askerleri anıyor. Bu ulusal bayram artık Amerika’da her yıl Mayıs ayının son gününde kutlanıyor.

Ulusal Anma Günü kapsamında Arlington Ulusal Mezarlığı ve hayatını kaybeden askerlerin yattığı ülkedeki diğer ulusal mezarlıklardaki mezar taşlarının yanına bayraklar konuluyor.

Ulusal Anma Günü haftasonu Amerika’da ayrıca yazın gelişini ve geleneksel olarak kalabalık seyahat sezonunun başlangıcını temsil ediyor.

Geçen yıl seyahat sektörü Corona virüsü kısıtlamalarından dolayı darbe yemişken bu yıl Amerikalılar Corona salgını öncesindeki alışkanlıklarına geri dönmeyi umuyor.

Ulaştırma Güvenliği Dairesi’ne göre Perşembe ve Cuma günleri 1 milyon 800 binden fazla kişi havaalanlarına gitti.

ABD Seyahat örgütü AAA’ya göre bu Ulusal Anma Günü haftasonunda seyahatin geçen yıla göre yüzde 60 artması bekleniyor ve 37 milyon Amerikalı çoğunlukla arabayla olmak üzere evinin en az 80 kilometre uzağına kadar seyahat etmeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG