Erişilebilirlik

ABD Havayolu Güvenliğini Güçlendiriyor


New York Times gazetesi Amerikan Ulaştırma Güvenlik Dairesi'nin yolculara yönelik güvenlik kontrollarını genişlettiğini ve bu kapsamda yolcuların Amerika’daki hava limanlarına varmadan önce birçok kamu ve özel sektör kayıtları kullanılarak taranacağını bildirdi.

New York Times, Ulaştırma Güvenlik Dairesi, amacının, herhangi bir risk taşımayan yolcuların güvenlik kontrolundan geçişlerini hızlandırabilmek olduğunu belirtiyor. Ancak gazeteye göre daha önce sadece Amerika’ya yurt dışından gelenler için geçerli olan bu uygulama, hükümetin iç hatlardaki yolcuların bilgilerine ulaşma yetkisini de arttırıyor.

Gazete, bu kontrolların Ulaştırma Güvenlik Dairesi'nin genelde yaptığı ve yolcu isimlerini, cinsiyetlerini ve doğum tarihlerini terörist gözlem listesiyle karşılaştıran sicil kontrollarının da ötesinde olduğunu belirtiyor. Yeni denetimler kapsamında yolcuların pasaport numaraları ve diğer kişisel bilgileri Amerika İç Güvenlik Bakanlığı'nın verileri ile karşılaştırılacak.

Gazete, Ulaştırma Güvenlik Dairesi'nin motorlu araç, ehliyet kayıtları ve işyeri bilgilerini de kullanacağını belirtiyor.

Ulaştırma Güvenlik Dairesi Salı günü bir internet bloğunda yayınladığı yazıda ön taramalar için kullanılan kaynakların genişletileceği konusundaki bilginin doğru olmadığını, motorlu araç kayıtları ve işyeri bilgileri gibi kişisel verilerin kullanılmayacağını bildirdi. Ancak Daire, güvenlik kontrolları için devlet kayıtlarının kullanıldığını yalanlamadı.

New York Times gazetesi, özel yaşamın korunmasını destekleyen sivil toplum kuruluşlarının Ulaştırma Güvenlik Dairesi'nin yeni uygulamasından rahatsız olduklarını da belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG