Erişilebilirlik

ABD Hava Sahası İhlalini Doğruladı


Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby
Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bir Rus savaş uçağının, 29 Ocak’ta Türk ve NATO hava sahasını ihlal ettiğini doğrulayarak, Rusya’yı Türk hava sahasına saygı göstermeye ve bölgede istikrarsızlığı daha da arttırabilecek eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Kirby, günlük basın brifinginde, Türkiye’nin geçen hafta sonunda hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus hava kuvvetlerine ait bir uçağı uyarmasıyla ilgili sorular üzerine, “Bir Rus savaş uçağının 29 Ocak’ta Türk ve NATO hava sahasını ihlal ettiğini doğrulayabiliriz. Rus uçağının, Türk ve dolayısıyla NATO hava sahasına girdiğinden hiçbir şüphemiz yok” dedi.

Sözcü Kirby, “Amerika, Türkiye ile dayanışma içinde olma konusunda NATO ile aynı görüştedir. Rusya’yı Türk hava sahasına saygı göstermeye ve bölgede istikrarsızlığı daha da artırma riski barındıran eylemlere son vermeye çağırıyoruz.”

Kirby, Türkiye ve Rusya’nın birbirleriyle diyalog halinde olmaları ve gerilimin tırmanmasını önleyecek tedbirler almasının önemli olduğunu da vurguladı.

“Türkiye’ye karşı şiddet çağrısını kuvvetle kınıyoruz”

Sözcü Kirby, PYD’nin silahlı kolu YPG tarafından hazırlandığı belirtilen ve Türkiye’nin dünya genelindeki resmi kurumlarının hedef gösterildiği videoyla ilgili yorumunun sorulması üzerine de, videoyu gördüklerini ve şiddetle kınadıklarını kaydetti.

Kirby, “Videoyu gördük ve Türkiye’ye karşı bu şiddet çağrısını kuvvetle kınıyoruz. Bu tür hareketler kabul edilemez. Tüm tarafları ortak düşman olan ve olması gereken IŞİD üzerine odaklanmayı sürdürmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

“Türkiye’nin operasyonlara katılımı memnuniyet verici”

Türkiye’nin bu ay ortasında Suriye’deki IŞİD mevzilerini top ve tank atışıyla vurmasına ilişkin soru üzerine de Kirby, Türk ordusunun operasyonlarıyla ilgili detaya sahip olmadığinı ifade ederken, ancak Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonun bir üyesi olduğunu hatırlattı.

Kirby, “Türkiye, IŞİD’e karşı olan çabaya sadece kendi askeri varlığıyla değil, belirli üslerinde koalisyon uçaklarını destekleyerek de katılıyor. Dolayısıyla Suriye içinde IŞİD’e karşı saldırılar iyi bir şey. Bizim istediğimiz de bu. Sadece bölgesel değil küresel tehdit oluşturan çok tehlikeli bir grubun peşindeyiz ve Türkiye’nin bu operasyonlara katılımı memnuniyet verici” dedi.

Türkiye’ye basın ve ifade özgürlüğü çağrısı

Brifinde Kirby, MİT tırları soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteciler, Can Dündar ve Erdem Gül için hazırlanan iddianamede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmesiyle ilgili soruyu da yanıtladı.

Kirby, “Türk yetkilileri, medya da dahil ama medyayla sınırlı kalmadan, tüm bireyler ve teşkilatların, Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kendi anayasal güvencelerine uygun olarak her türlü fikir ve eleştiriyi dillendirmede özgür olduklarını teminat altına almaya çağırıyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG