Erişilebilirlik

Teksas Saldırısı Sonrasında Hava Kuvvetleri’nde İç Soruşturma Başlatıldı


Savunma Bakanı Jim Mattis, Hava Kuvvetleri’nin Teksas saldırganının aile içi şiddet nedeniyle aldığı cezanın kayıtlarını FBI’a bildirmemesinin nedenlerini ortaya çıkarmak üzere bir iç soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Savunma Bakanlığı’nın iç tüzüğüne göre askeri personelin işlediği saldırı gibi suçların ve bu suçlardan aldığı cezaların FBI’a bildirilmesi gerekiyor. FBI’ın da bu bilgileri Ulusal Suç Bilgisi Merkezi veri bankasına eklemesi gerekiyor. Devin Patrick Kelly, eşine ve üvey oğluna saldırdığı için 2012 yılında Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde yargılanmış ve suçlu bulunmuştu.

Mattis, “Pentagon’un doğru yolda olduğundan emin olması lazım. Sorunu tanımlaması lazım. Eğer biz bir şeyleri yanlış yaptıysak bunu düzelteceğiz” diye konuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da Teksas saldırganı Devin Patrick Kelley’nin nasıl silah sahibi olabildiğiyle ilgili Hava Kuvvetleri’ne bazı sorular yönelteceğini söyledi.

ABD Hava Kuvvetleri İhmalini Kabul Etti

Teksas’ta Sutherland Springs kasabasında bir pazar ayini sırasında kiliseye silahlı saldırı düzenleyerek 26 kişinin ölümüne neden olan Devin Patrick Kelley’nin aile içi şiddetten sabıkası olduğunun anlaşılması üzerine Hava Kuvvetleri Sözcüsü Ann Stefanek de konunun soruşturulduğunu ve diğer davaların doğru şekilde FBI’a bildirilip-bildirilmediğinin de kontrol edildiğini söyledi.

Teksas’taki Saldırıyla İlgili Yeni Ayrıntılar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Dedektifler, Kelley’nin saldırdığı First Baptist Kilisesi’nin üyesi olan kayınvalidesine de saldırıdan önce tehdit içeren mesajlar attığını ortaya çıkardı. Ayrıca polis, 2014 yılında Kelley’nin o dönem kız arkadaşı olan daha sonra ise ikinci karısı olan kişinin mağduru olduğu bir aile içi şiddet şikayeti aldığını açıkladı.

Aynı yıl, 2012 yılında eski karısına saldırdığı ve oğluna kafatasını çatlatacak şekilde vurduğu gerekçesiyle Kelly’nin üyesi olduğu Hava Kuvvetleri ile ilişiği resmen kesildi.

Akıl hastanesinden kaçmış

Ayrıca saldırganın 2012 yılında kısa süreliğine New Mexico’da bir akıl hastanesinde kaldığı ve buradan kaçtığı öğrenildi.

New Mexico eyaleti Santa Theresa kentinde bir akıl sağlığı merkezine yatırılan Kelley, 2012 yılı Haziran ayında buradan kaçtıktan sonra polis tarafından El Paso’daki bir otobüs durağında bulundu.

Bir polis raporu ise Devin Patrick Kelley’nin Holloman Hava Kuvvetleri Üssü’ne ateşli silah sokmaya çalışırken yakalandığını ortaya koyuyor.

Houston’daki KPRC-TV tarafından ele geçirilen raporda o zamanlar henüz 21 yaşında olan Kelley’nin yüksek rütbeli Hava Kuvvetleri çalışanlarına da ölüm tehditleri yağdırdığını ortaya koyuyor.​

“Silah kanunları daha sıkı olsaydı yüzlerce kişi ölürdü”

Öte yandan Başkan Donald Trump, Güney Kore’deki basın toplantısında silah satın alma konusundaki kriterlerin sıkılaştırılmasının saldırıda daha çok kişinin ölmesine neden olabileceğini söyledi. Teksas’taki saldırıda kilisedeki olayı gören komşulardan biri kendi silahıyla saldırganı kovalamış ve can kaybının daha fazla olmasını önleyen bir kahraman olarak öne çıkmıştı.

Trump, “Eğer o kişinin silahı olmasaydı, 26 kişi yerine yüzlerce kişi ölecekti” dedi.

Teksas’taki saldırıda 18 aylık bebekten 77 yaşına kadar 26 kişi hayatını kaybetti.

Teksas Kamu Emniyeti Teşkilatı Direktörü Freeman Martin, saldırının aile içi şiddetle bağlantılı olduğunu ırk ya da din tabanlı olmadığını belirtti.

Dedektifler, elde ettikleri kanıtlara dayanarak Kelly’nin aracında kendini öldürdüğünü düşünüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG