Erişilebilirlik

ABD Genelkurmay Başkanının Uçağına Saldırı


NATO yetkilileri, Afganistan’daki bir Amerikan hava üssüne militanların roket ateşi açtığını ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey’in uçağını tahrip ettiğini bildirdi.

Ateş açıldığında General Dempsey uçakta bulunmuyordu. Amerikalı komutan daha sonra başka bir uçağa binerek üsden ayrıldı. Saldırı sırasında iki yer personeli hafifçe yaralandı.

Taleban militanları zaman zaman Kabil’in kuzeyindeki Bagram hava üssüne ateş açıyor. Ancak saldırılarda ciddi bir hasar ya da can kaybı ender meydana geliyor.

NATO sözcüleri saldırının General Dempsey ya da yardımcıları için bir tehdit oluşturmadığını, iki roket uçağın yakınına düştüğünde Amerikalı komuta heyetinin uzak bir yerde bulunduğunu açıkladı.

Dempsey ve ABD Merkez Kuvvetleri komutanı Orgeneral James Mattis Pazartesi günü Kabil’de Afgan ve NATO yetkilileriyle Afgan güvenlik güçlerini sızan militanların NATO kuvvetlerine karşı artan son saldırılarını görüşmüştü.

Son iki hafta içinde Afgan güçleri çoğu Amerikalı 10 NATO askerini öldürdü.
Son olarak Pazar günü Afgan polis üniforması giymiş bir kişi bir NATO askerini vurarak öldürdü. Bu yıl toplam 39 NATO askeri bu tür saldırılarda hayatını kaybetti.

NATO askerlerine, saldırılara karşı önlem olarak üslerinde bile olsalar her zaman silah taşımaları emri verildi
NATO , saldırıların Afganistan’daki genel durumu yansıtmadığını, güvenliğin devir-teslimini etkilemeyeceğini savunuyor.
Pazar günü Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile telefon görüşmesi yapan Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, saldırıların en azından bazılarında Taleban’ın parmağının bulunduğuna inandığını, örgütün son dönemde toprak kazanımı elde edemediği için bu tarz saldırılara başvurduğunu söyledi.
Taleban ise Afgan güvenlik güçlerine sızdığını ve bu tür saldırıları NATO kuvvetlerine karşı savaş stratejisinin bir parçası olarak gördüğünü bildiriyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG