Erişilebilirlik

ABD Gemileri Soçi Açıklarında Hazır Bekliyor


ABD Gemileri Soçi Açıklarında Hazır Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Rusya, Soçi Kış Olimpiyatları sırasında Amerika’nın güvenlik yardımı önerisini kabul etmese de Amerika, Karadeniz’e iki gemi göndererek yardıma ihtiyaç olduğu taktirde Amerikalı sporcuları kurtarmak için devreye girdi

Rusya’daki bombalı saldırılar, Amerikalı yetkililer için Soçi Kış Olimpiyatları’na yönelik saldırı tehdidinin çok ciddi olduğunun göstergesi.

Amerika Savunma Bakanlığı’nın Rusya’ya yardım için önerdiği iki gemi Karadeniz’e gönderildi. İki ülke yetkilileri bunun öncesinde, ev yapımı bombalara ilişkin Amerikan teknolojisini paylaşmak için görüştü.

Ancak Rusya, yardım önerilerine hala sıcak bakmıyor.

Amerikalı komutanlar, olası bir saldırı halinde binlerce Amerikalı’nın Soçi’den nasıl tahliye edileceğiyle ilgili planlar yapıyor. Tümamiral John Kirby, Savunma Bakanlığı Sözcüsü: “Karadeniz’e gönderdiğimiz gemiler, çok kapsamlı donanıma sahip. Gemilerimizde helikopter pisti de var. Tıbbi müdahale olanakları da bulunuyor.”

Rusya’daki son saldırılar ve bir kadın teröristin Soçi’de görüldüğü yolundaki haberler Washington’da olimpiyat güvenliğiyle ilgili tartışmaları alevlendirdi.

Juan Zarate, Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde savunma uzmanı: “Soçi’deki terör tehdidi, Amerika’nın genellikle peşine düştüğü tek seferlik güvenlik tehditlerinden değil, çok daha ciddi ve gerçek bir tehdit. Bu tehditler, olimpiyatlara katılan Amerikalı sporculara, sponsorlara ve Amerikan vatandaşlarına yönelik.”

Rusya, güvenlik tehditleriyle başa çıkabileceği konusunda güvence veriyor. Amerikan Hükümeti de Moskova’yı utandıracak bir adım atmamaya çalışıyor. Ancak uzmanlara göre Amerikalı yetkililer, geçmişte olimpiyatlara evsahipliği yapan diğer ülkelerin yakın işbirliği yapma istekliliğini Rusya’dan görememenin kaygısı içinde.

Juan Zarate: “Ruslar, terör tehditleri ve güvenlikle ilgili kaygıların artması yüzünden giderek daha da endişeleniyor. Bu nedenle yardımda bulunmayı öneren Amerika’ya ve diğer ülkelere izin verilmesine sıcak bakmıyorlar.”

Kaygılarını açıkça dile getirmeye başlayan Amerikalı yetkililer, olası en kötü senaryoya göre hazırlık yapıyor.

Bu yüzden de olası bir saldırıda Amerikalı sporcularla Amerikan vatandaşlarının Soçi’den uzaklaştırılması için kullanılabilecek gemiler Karadeniz’de bekliyor olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG