Erişilebilirlik

ABD Gazze’de Okulun Bombalanmasını Kınadı


Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan, BM’nin sığınak olarak kullandığı okulun bombalanması sonucu 15 kişinin öldüğü saldırıyı kınadı, ancak doğrudan hiçbir tarafı suçlamadı. BM saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini bildiriyor

Beyaz Saray Gazze’de Birleşmiş Milletler'e ait bir okulun bombalanarak 15 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı kınadı. İsrail tanklarının dün okula açtığı ateşte yüzü aşkın kişi de yaralanmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan, evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce Filistinli'nin Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan sığınaklarda bile hayatlarının güvende olmamasının Amerika'yı aşırı derecede kaygılandırdığını açıkladı.

Meehan, bu sığınaklarda silah saklanmasını da kınadı.

Bununla birlikte Beyaz Saray yaptığı kınama açıklamasında hiçbir sorumluya işaret etmedi. Birleşmiş Milletler saldırıdan İsrail’in sorumlu olduğunu bildiriyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, saldırıyı “çirkin” diye tanımlarken, uyuyan çocuklara saldırmaktan daha utanç verici bir şey olamayacağını söyledi.

İsrail ise, okul tarafından düzenlenen havan topu saldırısına karşılık verildiğini bildiriyor. İsrailli yetkililer, Hamas’ın füze ve havan topu saldırılarında aralarında bebeklerin de bulunduğu sivilleri “insan kalkanı” olarak kullanmakla suçluyor.

İsrail’in düzenlediği topçu saldırısı dün ayrıca Gazze’de bir pazar yerinde 16 kişinin ölümüne yol açtı.

Gazze’de uzun vadeli ateşkes ilan etme çabaları güç kaybediyor. Hamas, İsrail ve Mısır’ın Gazze şeridine uyguladığı ablukayı kaldırmasını, Gazzeli Filistinliler’e hareket özgürlüğü tanımasını istiyor.

İsrail ise terör örgütü olarak gördüğü Hamas’ın silah bırakmasını şart koşuyor. İsrail ayrıca, Hamas’ın kendi topraklarına silah ve militan kaçırmak amacıyla kullandığı tüm tünelleri tahrip edinceye kadar operasyonun süreceğini bildirdi.

İsrail operasyonu üç haftadır havadan ve karadan devam ediyor. İsrail Hamas’ın füze saldırılarına karşılık verdiğini bildirse de, operasyonlarda Gazze’de büyük çoğunluğu sivil 1200’den fazla kişi hayatını kaybetti. Operasyon boyunca 53 İsrail askeri ve üç sivil öldü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG