Erişilebilirlik

ABD Füze Savunma Sisteminin Gerekliliğini Vurguluyor


ABD Füze Savunma Sisteminin Gerekliliğini Vurguluyor
ABD Füze Savunma Sisteminin Gerekliliğini Vurguluyor

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Robert Gates NATO bünyesinde füze savunma sistemi kurulmasının gerekliliğini vurguladı. Brüksel’deki NATO zirvesine katılan Clinton ve Gates NATO’nun daha çevik bir ittifak haline gelmesi gerektiğini, balistik füzelere ve siber-saldırılara karşı önlem alması gerektiğini kaydetti.

Amerikalı yetkililer füze savunma sistemi konusunda Türkiye’nin kilit bir konumda olduğunu söylüyor. Brüksel’deki zirvede de Clinton ve Gates Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le bir araya geldi. Görüşmenin ayrıntıları henüz net değil. Ancak Savunma Bakanı Gates, Türkiye’ye baskı uygulamadıklarını söyledi. Gates, Clinton’la düzenlediği ortak basın toplantısında şöyle konuştu: “Biz Türklerle birçok konuyu değerlendirdik. Bugünkü görüşmelerimizde tüm NATO ittifakının topraklarını ve nüfusunu kapsayacak füze savunma sistemi konusundaki yaklaşımımızı da konuştuk. Bu konu geniş olarak ele alındı. Türkiye’ye baskı uyguladığımız doğru değil. Ama müttefiklerimizden biri olarak görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

Bu arada bazı üye ülkeler küresel ekonomik krizi göz önünde bulundurarak füze savunma sisteminin maliyeti konusunda kaygılı. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ittifakın savunma sorumluluklarını yerine getirebilmesi için üye ülkelerin kaynak ayırması gerektiğini aksi takdirde ittifakın etkisizleşeceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de füze savunma sisteminin Kasım ayında yapılacak zirvede benimseneceği konusunda iyimser olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da NATO ittifakının güvenlik politikasını geçmiş stratejiler üzerine inşa edemeyeceğini, o dönem bölgesel bir ittifak olarak kurulan NATO’nun karşısındaki tehditlerin küresel olduğunu söyledi.

Clinton, Rasmussen’in önerdiği gibi Rusya’yla ilişkilerini geliştirmeye sıcak baktıklarını ve ittifakın sivil-askeri operasyonlarının kapsamını genişletilmesini desteklediklerini belirtti.

Gates ise konuşmasında özellikle siber-saldırılara karşı alınacak önlemler üzerinde durduğu. İttifakın bu alanda son derece yetersiz olduğunu vurgulayan Amerikalı bakan gerekli güvenlik önlemlerinin alınabilmesi için kaynak ayırmak gerektiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG