Erişilebilirlik

ABD, Fransa ve İngiltere BM Kararı İstiyor


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Paris'te biraraya geldi
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Paris'te biraraya geldi

Üç ülke, Suriye’nin kimyasal silahları için bağlayıcı bir takvim oluşturulması amacıyla BM’nin güçlü bir karar tasarısı çıkarması gerektiği üzerinde anlaştı

Amerika, Fransa ve İngiltere, Suriye’nin kimyasal silahlarının ortadan kaldırılması için bağlayıcı bir takvim oluşturulması amacıyla Birleşmiş Milletler’in güçlü bir karar tasarısı çıkarması gerektiği üzerinde anlaştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bunun zor ve karmaşık bir iş olduğunu ancak Beşar Esat hükümeti üzerindeki baskıların sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
Hague, kimyasal silahları Esat rejiminin depoladığını ve Suriye halkı üzerinde kullandığını, bu nedenle anlaşmanın tüm şartlarına uyma yükümlülüğünün de Esat rejimi üzerinde olduğunu kaydetti. Hague ayrıca Suriye’nin anlaşmaya uymaması durumunda tüm dünyanın Suriye’den hesap soracağını, Amerika, Fransa ve İngiltere’nin gereken adımları atacağını bildirdi. Suriye Hükümeti’yse 21 Ağustos’ta Şam yakınlarında girişilen saldırıda kimyasal silahları kendilerinin değil isyancıların kullandığını iddia ediyor.
Hague, bu açıklamaları, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’yle Paris’te yaptığı görüşme sonrasında yaptı. Görüşme, Amerika ve Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silah stoklarını denetime açmasını öngören planın açıklanmasını izliyor.

Suriye Hükümeti’nin Birleşmiş Milletler kararına tam olarak uymasından başka seçenek kabul etmediklerini belirten Kerry, Esat güçlerinin elinden kimyasal silahları almaktan da öteye geçecek kalıcı bir çözüm aradıklarını kaydetti. Kimyasal silahlar imha edilse de Esat’ın savaş uçakları ve ağır silahlarla halkına saldırdığını dile getiren Bakan Kerry, şiddeti sona erdirmede kritik rol oynayacak siyasi çözüm için ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon bugün Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul’da, Şam yakınlarındaki saldırı sonrasında bölgede incelemelerde bulunan kimyasal silah denetçilerinin raporuna ilişkin bilgi verecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG