Erişilebilirlik

ABD F-35’leri Tatbikat İçin Güney Kore’de


ABD Hava Kuvvetleri’ne ait hayalet F-35A savaş uçakları, 2017 yılından bu yana ilk kez bir tatbikata katılmak üzere Güney Kore’ye gönderildi. ABD ve Güney Kore tarafından yapılan ortak tatbikatlar, 2018’de Kuzey Kore ve ABD arasındaki diplomasi girişimleri ve ardından COVID-19 salgını nedeniyle azalmıştı.

Kuzey Kore’nin son dönemde füze denemelerini arttırması üzerine Mayıs ayında göreve gelen Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, müttefik ülkelerle aralarında askeri tatbikatların da yer aldığı güç gösterilerinin yapılmasına önem veriyor.

Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD tarafından tatbikata katılma amaçlı olarak 10 gün süreyle, 6 adet F-35A uçağının Güney Kore’ye gittiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca “F-35A uçaklarının konuşlandırılmasının amacı, ABD ve Güney Kore arasındaki ittifakın güçlü ve caydırıcı duruşunu göstermek ve ABD ile Güney Kore arasındaki ortak çalışma yeteneğini geliştirmektir” ifadelerine yer verildi.

ABD’li yetkililer de 2017 yılından bu yana kamuoyuna ilan edilen bir tatbikat kapsamında ilk kez F-35A uçaklarının Güney Kore’ye gittiğini belirtti. Bununla birlikte yetkililer, uçakların kamuoyuna açıklanmayan görev ya da tatbikatlar için bu süre zarfında farklı zamanlarda Güney Kore’ye gidip gitmediği konusunda bilgi vermedi. Daha önce Reuters haber ajansına konuşan eski bir üst düzey ABD’li yetkili, aslında çok sayıda ortak tatbikat yapıldığını ancak bunların kamuoyuna duyurulmadığını söylemişti.

Güney Kore bugüne kadar F-35 savaş uçaklarından 40 adet sipariş etti ve 20 adet daha ek sipariş vermek istediğini belirtti. Yetkililer, söz konusu tatbikata Güney Kore ordusundaki F-35 uçaklarının da katılacağını açıkladı.

Kuzey Kore yönetimi, Güney Kore ve ABD arasında yapılan ortak tatbikatlar ve silah satış anlaşmalarını, ABD’nin önkoşulsuz müzakere tekliflerinin içi boş olduğunun kanıtı olarak değerlendirdiğini belirtiyor.

Öte yandan Kuzey Kore’nin de 2017 yılından bu yana ilk kez nükleer silah denemesi yapmaya hazırlandığı görülüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG