Erişilebilirlik

ABD Enerji Sektörü Doğal Gazlı Taşıtlara Göz Dikti


ABD Enerji Sektörü Doğal Gazlı Taşıtlara Göz Dikti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Amerika’nın petrol ve doğal gaz üretiminde patlama yaşaması, dünyanın enerji tahminlerini de değiştirdi. Enerji sektörü devletin de destek vermesi durumunda doğal gazla çalışacak taşıtların yolunu açmak istiyor

Amerika’nın petrol ve doğal gaz üretiminde patlama yaşaması, dünyanın enerji tahminlerini de değiştirdi. Bir süre önce Houston kentinde enerji stratejilerinin değerlendirildiği IHS-CERA konferansına katılanlar petrol dışı alternatif enerji kullanımını, özellikle de doğal gazın ulaşım sektöründeki rolünü ele aldı.

Texas ve diğer eyaletlerde artan doğal gaz üretimi sayesinde Amerika’nın enerji tahminleri artık daha olumlu görünüyor.

Ancak ülkenin en fazla enerji tüketen sektörü ulaşım, hala petrole bağımlı.

General Motors şirketinin başkanı Daniel Akerson standart tüketiciler için doğal gaz istasyonları kurma düşüncesini ortaya attı.

Akerson, “Eğer kar edeceğimizi düşünürsek elbette harekete geçeriz.”

Ancak Akerson devlet ulusal bazda yakıt istasyonları kurulmasına destek vermezse bu fikrin gerçekleşmeyeceğini söyledi: “Enerji sektörünün gerekli altyapıyı inşa etmesi için devlet teşviki lazım. Bu bizim kontrolumuz dışında kalıyor. Altyapı desteği için güvence verilmeden üretim yapamayız.”

Doğal gazla çalışan otomobil ve kamyonların pahalı olması yüzünden, Amerikan Petrol Enstitüsü baş ekonomisti John Felmy, geçişin ticari araçlarla yapılmasından yana.

John Felmy, “Bir aile aracı yapmak normal araç üretiminden daha pahalı. O yüzden maliyeti karşılamaz. Ama bir tır filosu oluşturma açısından önümüzde iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum,” diyor.

Felmy, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatının da üreticileri, işlerini büyütmeye teşvik edeceği görüşünde: “Amerika’daki doğal gaz operasyonlarına bakarsanız, çok sayıda arama amaçlı kazı yapıldığını görürsünüz. Ama bu kuyular maliyet yüzünden geliştirilemiyor.”

John Felmy, doğal gaz ihracatının Amerika’nın ticaret dengesi açığını azaltacağını ve istihdam yaratacağını, ama tüketicinin cebini çok az rahatlatacağını söylüyor.

Doğal gaz kullanımının geliştirilmesinden yararlanacak tek ülke Amerika değil. Rus Cryogenmash şirketinden Mikhail Smirnov, Amerikan şirketlerine LNG ekipmanı satmak istiyor: “Özel tüketim amaçlı, küçük miktarlarda sıvılaştırılmış doğal gaz alım ve satımını arttırması nedeniyle bu olasılık bizi de heyecanlandırıyor.”

Birçok ülkeden gelen enerji yetkilileri, bu konferansta kendi üretimlerini arttırma yollarını öğrenmeye çalıştı.

Mozambik Ulusal Petrol Enstitüsü Başkanı Arsenio Mabote’ye göre enerji sektörünün gelişmesi birçok ülkenin yoksullukla mücadelesi için de önemli: “Enerji kaynaklarına sahip olmakla halkınıza elektrik sağlar, bu şekilde kalkınmayı hızlandırırsınız.”

Uzmanlar, ülkelerin önümüzdeki yıllarda enerji taleplerini karşılamak için petrol, doğal gaz, kömür ve yenilenebilir yakıtlar gibi çeşitli kaynaklara daha fazla ihtiyacı olacağının altını çiziyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG