Erişilebilirlik

ABD Elektronik Sigara Sınırlamasını Tartışıyor


ABD, elektronik sigara satışına sınırlama getirmeye hazırlanıyor. Amaç gençlerin bu ürünlere erişimini engellemek. Marketlerden, benzin istasyonları ve birçok dükkandan kolayca satın alınabilen elektronik sigaraların aromalı olanları ilk hedef.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA, yeni düzenleme önerilerini ilk kez geçen Kasım ayında açıkladı. FDA’in girişimi ABD yönetiminin, gençler arasında salgın haline gelen e-sigaraların önüne geçme çabasının bir parçası.

E-sigaralar genelde fazlasıyla bağımlılık yaratan bir kimyasal olan nikotinle yapılan aromalı bir maddeyi ısıtıyor. Çözelti bir buhara dönüşüyor ve sigara gibi içe çekilebiliyor. Federal yasalara göre, 18 yaşından küçüklere e-sigara satış yasak. Ancak geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre her beş lise öğrencisinden biri elektronik sigara kullanıyor.

FDA 13 Mart’ta e-sigara üreticilerinin bazı aromalı ürünlerinin satış lisanslarında değişikliğe gidileceğini açıkladı. Satışlar, yaş kontrolu olan ya da tütün ürünleri için yaş sınırlaması uygulayan dükkanlarla ve özel bölümleri olan mağazalarla sınırlı olacak. İnternet üzerinden satış için de şirketlerden kimlik doğrulama teknolojileri kullanmaları talep edilecek.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi ayrıca ambalajı çocuklara çekici gelen e-sigara ürünlerinin de raflardan kaldırılması için çalışıyor. Zira bu ürünlerin bazıları çikolata, kurabiye, şekerleme ya da meyve sularıyla karıştırılabiliyor. İşbirliği yapmayan ve yeni düzenlemelere uymayan şirketler, ABD piyasalarında yasaklanma riskiyle karşı karşıya kalacak.

Aroma sınırlaması, gençlerden çok yetişkinlerin tercih ettiği tütün ve naneyi kapsamayacak. Ancak Amerikan Akciğer Vakfı FDA’i tüm aromalı e-sigaraları piyasadan çekmeye çağırıyor. Zira mentollü olan ürünler de gençlerin neredeyse yarısı tarafında kullanılıyor.

‘Juul’ gibi kartuşlu ürünler, e-sigaranın gençler arasında yaygınlaşmasının en önemli nedeni. ABD’de lise öğrencilerinin büyük bölümü, okulda geçirdikleri süre içinde de Juul ürünleri kullanıyor. Yeniden şarj edilebilen bu ürünler koku yapmıyor. Bu nedenle okul tuvaletlerinde, hatta sınıflarda bile kullanılabiliyor.

Ancak sigara karşıtları, FDA’in sınırlamalarının gençler arasında ne derece etkili olacağı konusunda şüpheli. Zira Gıda ve İlaç Dairesi’nin dükkanların e-sigara ürünlerini nasıl sattığı üzerinde kontrolu çok az. Daire, bunun yerine büyük firmalardan kendi kendilerini denetlemelerini istediği için eleştiriliyor.

Sağlık uzmanları nikotinin gelişen beyinlere verdiği zararın büyük olduğu ve e-sigara kullanan gençlerin normal sigara ve tütün ürünlerine geçebileceği konusunda uyarıyor.

Barack Obama’nın başkanlığı döneminde yönetim, üreticilerden 2018’in Ağustos ayına kadar e-sigaralarını güvenlik ve sağlık muayeneleri için sunmalarını talep eden düzenlemeler getirmişti. Şu anki FDA Başkanı Scott Gottlieb bu şartı 2022’ye kadar erteledi.

Gottlieb ertelemeye gerekçe olarak hem FDA’in hem de sigara sektörünün hazırlık sürecini gösterdi. Ancak FDA’in yeni düzenlemesine göre bu erteleme de bir yıl öne yani 2021’e çekiliyor.

Yine de Amerikan Akciğer Vakfı ve bazı sigara karşıtı gruplar FDA’e karşı yasal yollara başvuruyor. Talepleri, federal hükümetin e-sigaraların sağlık üzerindeki güvenliğini ve etkisini araştırmaya hızla başlaması.

Ancak yeni kuralların özellikle küçük işletmeleri ciddi şekilde etkilemesi bekleniyor. Bu işletmelerin temsilcileri geçen Kasım ayından buyana FDA’e karşı savaşıyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi aromalı purolara karşı da ayrı bir tasarı hazırladı. Tasarıda 2007’den sonra piyasaya giren tüm aromalı puroların yasaklanması talep ediliyor. Bu tür purolar yaban mersini, vişne ya da çikolata aromalı olabiliyor. Yetkililer, e-sigaraların sınırlanması üzerine gençlerin bu tür purolara yönelmesinden endişe ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG