Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinden Sevindirici Veriler


ABD Ekonomisinden Sevindirici Veriler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Amerikan ekonomisinin Mayıs ayındaki durumuna ilişkin veriler sevindirici. Mayıs ayında 280 bin kişi işe başlarken iş aramaya yeniden başlayanların sayısının artmasıyla işsizlik oranı yüzde 5 buçuğa çıktı. Beklenenden daha iyi çıkan istihdam rakamları, iş arayan 8 milyon Amerikalı’ya umut verdi. Ancak bu durum aynı zamanda Amerikan Merkez Bankası’nın faiz arttırımına daha erken gidebileceği anlamına da geliyor.

Mayıs ayına ilişkin istihdam verileri, beklenenden 50 bin daha yüksek çıktı. Skype’la bağlandığımız PNC Mali Hizmetler’den iktisatçı Gus Faucher, enerji sektöründe yaşanan kayıplar hariç birçok sektörde işe girenlerin sayısının arttığını söylüyor: “Perakende, eğlence, otel işletmeciliği, eğitim, sağlık, inşaat, hizmet gibi birçok sektörde büyüme kaydettik. İmalat sektöründe de istihdamın büyüdüğünü görüyoruz.”

Doların değerinin yükselmesi, Amerika’nın ihracatına sekte vurmuştu. Buna karşın imalat sektöründe istihdamın artması, müjdeli haber. Bir başka gelişmeyse maaşların artması oldu. Ethan Harris, Bank of America Merrill Lynch Küresel Ekonomik Araştırmalar Bölümü Başkanı: “İş piyasası sağlıklı olunca çalışanların da eli güçlenir. Ekonomik büyüme şimdiye kadar çok yavaş ilerlediği için çalışanlar zor durumdaydı. Şimdiyse artık düze çıktık. Çalışanların durumunun iyileştiğini görüyoruz.”

Ancak iş piyasasının güçlü olması, faiz oranlarının yükseltilmesini gündeme getiriyor. Bazı iktisatçılar, Amerikan ekonomisinin ilk çeyrekte küçülmesi üzerine Merkez Bankası’nı faizleri yükseltmek için önümüzdeki yılı beklemeye çağırmıştı. İktisatçı Mark Hamrick, istihdamın Mayıs ayında artmasıyla faizlerin beklenenden erken arttırılabileceği görüşünde: “Yaptığımız anketler, Amerika Merkez Bankası’nın faizleri Eylül ayında yükseltebileceğini gösteriyor.”

Merkez Bankası Serbest Pazar Komisyonu üyelerinin, ay sonunda yapacakları toplantıda faiz artışıyla ilgili ne gibi gelişmeler yaşanacağının sinyallerini vermesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG