Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Yavaşlama İşaretleri Kaygı Verici


ABD Ekonomisinde Yavaşlama İşaretleri Kaygı Verici
ABD Ekonomisinde Yavaşlama İşaretleri Kaygı Verici

Amerikan ekonomisi yavaşlama belirtileri gösteriyor. Mayıs ayında sadece 54 bin kişiye istihdam sağlandı. Bu sayı, ekonominin istihdam alanında son sekiz ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor. Geçen ay işsizlik oranının yüzde 9,1’e yükselmesi Amerikan ekonomisinin durumuyla ilgili kaygıları arttırdı.

Mayıs’ta 150 bin kişinin iş bulacağı tahmin ediliyordu. Ancak açıklanan rakamların bunun çok altında kalması borsanın aniden düşmesine neden oldu.

Yatırımcıların kafasını kurcalayan soru şu: istihdamdaki bu düşük rakamlar geçici mi yoksa daha derin ekonomik sorunların bir göstergesi mi? Wells Fargo’dan iktisatçı Mark Vitner konuya iyimser yaklaşıyor:

”Bu rakamlar benzin fiyatlarının tavan yapmasının, Japonya’da depremden sonra arzın yavaşlamasının bir yansıması. Bu durumun aylarca etkili olacağını düşünmüyorum. Ancak istihdam rakamlarının bir ya da iki ay daha düşük olmasını bekleyebiliriz.”

Beyaz Saray düşük istihdam rakamlarını çok olumsuz karşılamadı. Başkan Obama Ohio eyaletindeki Chrysler otomobil fabrikasına yaptığı ziyarette ekonominin son zamanların en büyük krizinden sonra toparlanmaya devam ettiğini söyledi. Başkan, hükümetin oto sanayiini ve buna bağlı bir milyon işi kurtarma çabalarını övdü:

”Üç otomobil üreticisi de fabrikalarında yeni vardiyalar ekliyor, iş alanları açıyor. 1990’lı yıllardan beri en güçlü seviyeye ulaştılar.”

Muhalefete göreyse işsizlik oranı, ekonominin yanlış yolda ilerlediğinin bir işareti. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da bu görüşte:

”Ülkenin dört bir yanındaki şirketlerle konuştuğumuzda bize yüksek vergilerin, aşırı hükümet harcamalarının ve hükümetin kontrolcü yaklaşımının belirsizlik yarattığını, ilerleme sağlayamadıklarını söylüyorlar.”

Ekonomideki zayıflık birçok sektörde belirgin. Geçen ay imalat sektöründe 5 bin, perakende sektöründe 8 bin, hizmet ve konaklama sektöründeyse 6 bin kişinin işine son verildi.

Çalışma Bakanı Hilda Solis, Amerika’nın Sesi’ne işini kaybedenlerin yenilgiyi kabullenmek yerine şanslarını arttırmak için iş eğitimine başlamaları gerektiğini söyledi:

”İşverenlerin daha iyi eğitimli elemanlara ihtiyacı var. İşe alacakları kişilerin müşteri hizmetlerinde fark yaratmasını istiyor, pazarlamada uzmanlık arıyor. Elemanlarının İngilizce’yi çok iyi konuşup yazmasını bekliyor.”

Beyaz Saray’a göre Amerikan ekonomisi son 15 ay içinde iki milyondan fazla kişiye iş alanı açtı. Ancak son rakamlar 14 milyon Amerikalı’nın hala iş aradığını gösteriyor.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG