Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Geride Bıraktığımız Hafta


ABD Ekonomisinde Geride Bıraktığımız Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00

ABD piyasaları oldukça durgun bir hafta geçirdi. Piyasalar hafta boyunca bugün Wyoming eyaletinde yapılacak olan Merkez Bankaları toplantısını bekliyordu.

Dünyanın en önemli merkez bankalarının üst düzey yetkilileri yaklaşık bir saat önce bir araya geldiler. 1978’ten beri Wyoming’in Jackson Hole kentinde yapılan bu toplantının ABD ve Dünya piyasaları için önemi çok büyük.

Görevini 2018’in şubat ayında devredecek olan Amerika Merkez Bankası başkanı Janet Yellen ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’den bugün öğleden sonra önemli olabilecek açıklamalar bekleniyor. Yatırımcılar bu konuşmalardan alabilecekleri ipuçlarının peşinde ve elbette en önemli nokta, bankaların yıl sonuna kadar faiz arttırıp arttırmayacakları olacak. Faiz arttırımı neden önemli? Eğer Merkez Bankası faiz arttırmaya karar verirse bu karar özellikle banka sektörü için pozitif bir haber oluyor, çünkü bankalar verdikleri borçlar üzerinden daha fazla faiz alıyorlar bu durumda, sokaktaki vatandaş için ise tam tersi, kredi kartı borcu veya evleri üzerinde ipotek olan vatandaşlarınsa hayatları biraz daha pahalılaşıyor.

Uzmanlar bu toplantıdan çıkabilecek diğer önemli bir sonucunsa Merkez Bankası’nın bono satışını kesmesi olabileceğini düşünüyorlar. Eğer Merkez Bankası bu kararı verirse Amerikan ekonomisine son dönemde giren nakit para oranı azalacak.

Kısaca bu toplantıda 2008 krizinin ardından 2010 yılında ABD ve Avrupa merkez bankalarının başlattığı kontrol politikasının sona erip ermeyeceğini göreceğiz. Bankaların ele aldığı ekonomik sorumluğa artık gerek kalmadığını düşünenler çoğunlukta. Küresel ekonomi iyi durumda, ama merkez bankalarının desteği olmadan ayakta durabilecek durumda mı, bunu zaman gösterecek. Uzmanlara göre bu yeni dönemde merkez bankalarının çekilmesinin yavaş ve emin adımlarla olması gerektiğini düşünüyorlar.

Piyasaları etkileyen diğer önemli gelişme ise bu gece Meksika Körfezi üzerinden Teksas eyaletini vurması beklenen Harvey Kasırgası. Piyasalar bir kez daha Başkan Trump’un bu durumla ilgili olarak sessiz kalmasına tepki gösteriyor. Fırtına’nın Teksas’ı vurmasına bir kaç saat var ve petrol fiyatları dünden bu yana yükselmeye başladı bile. Bu sabah saatlerinde piyasalar açılmadan önce petrolün varili 47,77 dolardan işlem gördü.

Trump yönetimi için Harvey Kasırgası büyük bir test ama gerçek kasırga eylül ayında gelecek.

Uzun bir yaz tatilinin ardından Amerikan Kongresi 5 Eylül’den itibaren görevine başlıyor ve ellerinde uzun bir liste var ki, bunlar ekonomiyi ve piyasaları yakından ilgilendiriyor. Kongre’nin listesinde ilk sırada hükümete verilecek borçlar geliyor. Eğer Kongre bu miktarı yükseltmezse, hükümet ekside kalabilir. Kongre’nin ayrıca hükümetin bütçesini de onaylaması gerekiyor.

Son olarak da Amerikalı tüketicilerin heyecanla beklediği bir habere değinmek istiyorum: hatırlarsanız Amazon geçtiğimiz ay organik ürünler satan süpermarket zinciri Whole Foods’u almıştı. Pazartesi gününden itibaren Whole Foods resmen Amazon tarafından yönetilmeye başlıyor ve yapılan açıklamalara göre Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un ilk kararı, pahalı olduğu için çoğu vatandaşın yanına yaklaşamadığı süpermarkette fiyatları düşürmek olacak. Özellikle organik ürünlerin fiyatlarını yarı yarıya düşürmesi bekleniyor. Bezos bu yeni dönemde şirketin para kaybetmesinden de korkmuyor, uzun vadede bu kararın zaten zor durumda olan zinciri kurtaracağını düşündüğünü belitti. Yatırımcılar da onunla aynı fikirde olacak ki bu açıklamaların ardından dün Amazon’un en büyük rakibi Walmart’ın hisselerinde düşüşler gerçekleşti. Kısaca artık sağlıklı besinler pahalı olmaktan uzaklaşacak Amazon sayesinde.

Kısaca önümüzdeki hafta, yani yaz tatilinin son haftası, bugün Merkez bankaları başkanlarından gelen haberlerin etkisinde olacak ama daha çok eylül ayında verilecek önemli kararlar arifesinde bir hafta bekliyor piyasaları.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG