Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta


ABD Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

Hisseler ve altın fiyatları bir aydır aralıksız devam eden yükselişlerini bu hafta da sürdürürken, haftanın tek kaybedeni dolar oldu. Para birimi Euro karşısında son 2,5 senenin en kötü seviyesine düştü. Dolar, siyasi gelişmeler ve küresel ekonomik veriler nedeniyle düşüş yaşıyor. Merkez Bankası, şimdilik bu düşüşü durdurmak için bir önlem almasa da, Washington’dan Rusya konusunda gelecek haberler oldukça büyük önem taşıyor.

Ancak borsada durum farklı: “Trump Trade” adıyla anılan borsalardaki yükseliş tüm hızıyla devam ediyor. Büyük şirketlerin ikinci çeyrek raporları da beklentilerin üzerinde gelmeyi sürdürüyor. Haftanın en önemli gelişmelerinden ilki Apple’dan gelen haberler oldu.

Apple, Salı günü piyasaların kapanışından sonra çeyrek raporunu açıkladı, yeni iPhone ile ilgili müjdeyi verdi. Çarşamba günü seans açılışında Apple’ın hisseleri %5 oranında yükselmişti bile.

Apple, Eylül ayında yeni iPhone’u piyasaya sürecek. Şirket yetkilileri üçüncü çeyrekte yeni iPhone satışlarının şirkete 52 milyar dolarlık gelir getirmesini beklediklerini açıkladılar.

Ve gelelim haftanın en önemli gelişmesine: Apple hisselerindeki %5’lik yükselişin ardından Çarşamba günü 2009 yılında neredeyse 7 bin puan civarında gezen Dow Jones Endeksi yeni bir rekor daha kırarak 22 bin puanla kapandı. Amerikan ekonomisinin en büyük şirketlerinin hisselerinin el değiştirdiği bu endeks kuvvetli çeyrek raporlarının etkisinde yükseliyor. “Trump Trade” olarak adlandırdığımız bu yükseliş trendi aralarında Apple, McDonalds ve Boeing gibi önemli şirketlerin bulunduğu ve toplam 30 şirketin hisselerinin işlem gördüğü Dow Jones endeksine seçimlerden bu yana %23 oranında yükseliş getirdi.

Apple dışında endeksi yukarı çeken şirket Boeing oldu. Uçak imalat şirketinin hisseleri seçim sonrası imzalanan hükümet kontratları sayesinde Ocak ayından bu yana %70 oranından yükseldi ve bu da Dow Jones endeksindeki yükselişin sebeplerinin başında geliyor.

Her ne kadar ABD nüfusunun yarısından fazlası “Trump Trade” etkisinde yükselen hisselere yatırım yapamayacak kadar fakir olsa da ülke neredeyse tam istihdama girmiş durumda.

Bugün ayrıca Temmuz ayı istihdam raporu açıklandı, geçtiğimiz ay 209 bin yeni istihdam sağlandı, Haziran ayında bu rakam 220 bindi. İşsizlik ise %4,3’ün altında.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG