Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Bu Hafta


ABD Ekonomisinde Bu Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Geçtiğimiz hafta piyasalar aslında siyasi gerginliklere hassas bir hale geldi. Bazı uzmanlar bu durumu neredeyse 8 yıldır devam eden ve “boğa” piyasası olarak adlandırılan trendin ihtiyacı olan ve birçok yatırımcı için yeni kapılar açması beklenen bir dalgalanma olarak görüyor. Ancak bu sert düşüşler emeklilik fonlarını hisse senedi borsalarında tutan vatandaşlar için pek olumlu bir senaryo değil. Bununla birlikte endişeler uzun sürmeyecek gibi görünüyor, çünkü endeksler bu sabah geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşlerden toparlanıp yükselişe başladı ve bu yükselişin seans boyu devam etmesi bekleniyor.

Morgan Stanley analistlerinin açıkladığı bir rapora göre Euro, 2018’in ilk çeyreğinde İngiliz para birimi Sterlin’den daha değerli olacak. Şirketin önde gelen strateji uzmanlarından Hans Redeker’in raporuna göre Brexit yüzünden, tarihte ilk kez sterlin dünyanın en değerli para birimi olma unvanını kaybedebilir.

Dolar ise geçtiğimiz haftadan beri değer kazanıyor, siyasi gerginlik para biriminin özellikle Japon Yeni karşısındaki değerini arttırdı.

Petrol fiyatları ise Çin’in rafinerilerinde işlediği petrolü arttırması yüzünden haftalardır ilk kez düştü. Cuma günü petrolün varili 51,74 dolardan işlem gördü. Analistlere göre bu düşüşün sebebi Çin’in petrol ithalatını azaltma ihtimalinin büyümesi. Piyasalar hafta başında daha da endişe verici bir tablo ile karşı karşıya kaldı. Petrol türev borsaları 43 Dolar’a kadar düştü.

Haftasonu yayınlanan bir haber de Amazon’dan geldi: Amazon, Amerika’nın lüks süpermarket zinciri Whole Foods’u 13,7 milyar gibi astronomik bir rakama satın almıştı. Wall Street Journal’ın analizine göre bu satın alma Amazon’un şu ana kadar karşılaştığı en zor durumlardan biri olabilir. Daha önce hep iyi durumda olan şirketleri alan Amazon’un lüks ve pahalı ürünler sattığı için son bir kaç çeyrekte kayıplar yaşayan Whole Foods’u tekrar karlı bir hale getirmeyi başarması oldukça zor görünüyor. Yönetimden operasyonlara kadar Whole Foods, Amazon’un daha önce aldığı şirketlere oranla oldukça karmaşık bir durumda.

Bunun dışında Almanya’nın süpermarket zinciri “Aldi” haftasonu Amerika’daki operasyonlarını yaygınlaştıracağını açıkladı. ABD’nin İnstacart isimli süpermarket dağıtım servisi ile ortaklık kuran şirket, Los Angeles, Atlanta ve Dallas’ta faaliyetlerini yoğunlaştıracak. Bu da Amazon/Whole Foods operasyonuna özellikle bu şehirlerde yeni bir zorluk daha yaratmış oluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG