Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Bu Hafta


ABD Ekonomisinde Bu Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

ABD piyasaları için geçen hafta 2017’nin en iyi haftalarından birini geçirdi. Yeni bir rekor kırarak 22 bin puanın üzerine çıkan Dow Jones Endeksi, haftanın son günü açıklanan ve beklentileri aşan istihdam raporunun da etkisiyle haftaya da umutlu bir başlangıç yaptı.

Wall Street, bazı yatırımcıların “sıkıcı” olarak tanımladığı, ciddi dalgalanmalardan uzak ve yükselişe odaklı trendini sürdürmeye devam ediyor. “Trump Trade” yani Başkan Trump’ın göreve gelmesiyle beraber başlayan bu yükseliş trendi sayesinde hem geçtiğimiz hafta rekor kıran Dow Jones hem de S&P500 endeksleri sene başından beri %10 üzerinde yükseldi.

Bu hafta ise aralarında Disney ve CBS’in de bulunduğu sektörün önde gelen medya şirketleri ve perakende sektörünün önemli isimlerinin çeyrek raporları açıklanacak.

Geçtiğimiz üç ay perakende sektörü için zor bir dönem olmuştu. Amazon online satış platformu büyümeye devam ederken, bir çok alışveriş merkezini bir dönem ayakta tutan mağaza zincirleri geçtiğimiz çeyrekte beklentilerin çok altında bilançolar açıklamışlardı. Bazı piyasa araştırmalarına göre de 2020 yılın kadar mevcut alışveriş merkezlerinin %40’ının kapanması bekleniyor.

Bu yüzden de bir çok büyük isim online pazara yönelik yeni stratejiler geliştirmeye çalışıyor. Bunlardan birisi bu hafta çeyrek raporu açıklayacak olan Nordstrom mağaza zinciri. Zincir online satışlarını arttırarak bir önceki çeyrekteki kayıpları kapatabildi mi bunu göreceğiz. En büyük rakiplerinden birisi olan Macy’s de yine bu hafta çeyrek raporunu açıklayacak, Ralph Lauren ve Michael Kors da yine bu hafta gelecek çeyrek raporlarını açıklayacak şirketler arasında.

Medya dünyasının büyükleri Disney, 21st Century Fox ve CBS de bu hafta yatırımcılara son üç ayın bilançosunu açıklayacak şirketler arasında yer alıyor. Disney oldukça zor bir dönem geçiriyor: Şirketin son altı ay boyunca gelirinde yükselme kaydedilmediği gibi giderlerinde artış var. Disney ABD’nin en önemli spor kanalı olan ESPN’in de sahibi . Abonelik sistemiyle çalışan ESPN geçtiğimiz altı aylık dönemde abonelerinin sayısında önemli kayıplar yaşadı. Ayrıca Disney’in gelirinde önemli bir pay sahibi olan hediyelik eşyalar bir önceki sene fark yaratan Star Wars ve Frozen gibi ürünlerin eksikliğini hissediyor. Bu olumsuz tablonun, önümüzdeki sene piyasaya sunulacak aralarında yeni Star Wars filminin de olduğu 11 yeni film sayesinde değişmesi umuluyor.

Bu hafta beklenen bir önemli veri var o da ABD tasarruf raporu. Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta yayınladığı rapora göre ülkenin aile başına yaptığı tasarruf son 10 yılın en düşük seviyesinde. Yani Amerikalılar’ın çoğu kazandığını harcıyor ve para biriktiremiyorlar. Verilere göre bunun en büyük nedeni de gelir artışının olmaması.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG