Erişilebilirlik

ABD Ekonomisi Yeterince Canlanamadı


ABD Ekonomisi Yeterince Canlanamadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Ekonominin beklenen düzeye ulaşamamış olması, işsizlik rakamlarındaki düşüşe rağmen özellikle istihdam piyasasını olumsuz etkilemeye devam ediyor

Amerika’da istihdam piyasasına Eylül ayında 148 bin yeni iş alanı eklendi. Beklentiler ise bu rakamın en az 180 bin düzeyinde olması yönündeydi. Ancak yine de işsizlik oranı ülke genelinde, son beş yılın en düşük seviyesine; %7,2’ye indi.

PNC Yatırım’dan Gus Faucher’a göre partiler arası siyasi anlaşmazlığın 17 yıldan sonra hükümetin yeniden kısmen kapanmasına neden olması da ekonomiyi olumsuz etkiledi.

Faucher, “Özel sektörde işe alımlar yavaş, yeni sağlık yasasının işverenlere getireceği ek yük de bunda etkili oldu” dedi.

Eylül ayında işe alımlar beklenenden az olsa da, daha az Amerikalı işsizlik maaşı için başvurdu. Bu da işsizlik oranını son beş yılın en düşük seviyesine çekti.

İstihdam raporunun açıklanmasından sonra borsalar yükseldi.

Muhafazakar American Enterprise Enstitüsü’nden Michael Strain, istihdam piyasası beklendiği gibi artış sağlamadığı için FED’in tahvil alımlarını azaltmayacağı görüşünde: “Bence Merkez Bankası’nın tahvil alımını yavaşlatması sıfıra yakın bir ihtimal.”

FED, aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarıyla faiz oranlarını düşük tutup tüketim ve yatırım harcamalarını hızlandırmayı amaçlıyor. Strain, bu durumun 2013’ün sonuna kadar değişmeyeceğini söylüyor.

Strain, siyasi anlaşmazlıkların ekonomiyi etkilediği, ancak yavaşlayan istihdamın olumsuz etkisinin çok daha fazla olduğu görüşünde: “İstihdam verileri, hükümetin kapanmasından ve borçlanma limitinin yükseltilmesinden hemen önce toplandı. Dolayısıyla siyasi krizin etkileri asıl Ekim ayı rakamlarında açığa çıkacak.”

Eylül ayında inşaat sektöründe 20 bin yeni işe alım oldu, bu da konut piyasasındaki düzelmenin devamına işaret ediyor. Kamu sektörüne ise geçen ay 22 bin işe alım oldu.

Uzmanlar, Ekim ayı istihdam raporunun Eylül ayındaki rapordan daha kötü olacağını tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG