Erişilebilirlik

'ABD Ekonomisi Neredeyse Tam İstihdama Yakın'


'ABD Ekonomisi Neredeyse Tam İstihdama Yakın'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Amerika’da istihdam konusunu araştıran ve bu alandaki çalışmalarıyla tanınan ADP Araştırma Enstitüsü bu yıl ilk kez Amerika'daki istihdamla ilgili bir konferans düzenledi. Başkanlığını Profesör Dr. Ahu Yıldırmaz’ın yaptığı ADP Araştırma Merkezi’nin düzenlediği zirveye akademi ve iş dünyasının bir çok önemli ismi katıldı.

ABD’deki çalışan kesimin %20’sinin maaş bordrolarını yapan araştırma şirketi, ülkedeki istihdamı aylık olarak kontrol ediyor. ADP Başkanı Profesör Yıldırmaz’ın ev sahipliği yaptığı konferansta, ABD iş pazarındaki trendler, maaş artışları, yaşlanan nesillerin iş ortamındaki konumları, New Jersey ve Pennsylvania’da asgari ücretin yükseltilmesi kararına rağmen işsizliğin artması ele alındı.

“Şu anda ayda ortalama 170-200 bin arasında yeni iş yaratıyor Amerikan ekonomisi. Bu bayağı iyi bir rakam, hemen hemen tam istihdama yakın bir ekonomideyiz. Özellikle son iki yıla baktığımızda bu yeni işlerin her yaş grubundan, her sektörden geldiğini görüyoruz, tabii daha çok hizmet sektöründen ama, genelde sağlıklı bir istihdam ortamı var,” diyen Yıldırmaz ellerindeki verilere göre ücretlerin de azda olsa yükseldiğini ve enflasyonun üzerinde seyrettiğini söyledi.

Önemli ekonomik verilerin açıklandığı dönemde, gayri safi milli hasılanın beklentilerin üzerinde gelmesinin etkileriyle ilgili olarak “Biliyorsunuz en büyük tartışma, istihdam büyüyor ama bunu real ekonomide büyüme olarak göremiyor olmamız, yani istihdamın ne kadar verimli olduğunu tartışıyoruz“ diyen Yıldırmaz, rakamlardan çok devamlılığın önemli olduğunu vurguladı.

Amerikan ekonomisi için en önemli sorunun yetenekli işgücünün işverenlerle buluşması olduğunu belirten Yıldırmaz, sadece üniversite eğitimi almış kalifiye işçiler bulunması için değil “hemşire, kamyon şoförü,” gibi ekonomide açığı bulunan sektörlerde iş sağlanması için çalışılması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG