Erişilebilirlik

ABD Ekonomisi Beklenenden Hızlı Büyüyor


Amerikan ekonomisinin, geçen yılın sonunda beklenenden daha hızlı büyüdüğünün ortaya çıkmasına rağmen bu artış istenilen orantıda değil.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı rapora göre, 2015’in dördüncü çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla yıllık yüzde 1 oranında arttı. Uzmanlar, bu rakamın da az düşük oranda artacağını düşünüyordu. Açıklanan yeni rakam, daha kapsamlı olan veriler ışığında düzeltildi.

Beyaz Saray’dan bir ekonomi uzmanı, ekonomik büyümenin geçen yıl yavaşlamasını; enerji fiyatlarının düşmesine, bu sektöre yapılan yatırımların azalmasına ve Amerikan ihracat ürünlerine olan talebin düşmesine bağladı.

2015 yılında Amerikan ekonomisi yüzde 2,4 oranında büyüdü. Birçok uzman, tüketicilerin giderek azalan işsizlik ve düşük enerji fiyatlarından istifade edeceğini ve böylelikle Amerikan ekonomisinin bu yıl giderek daha da hızlı büyüyeceğini söylüyor.

Farklı bir ekonomi raporu da, Amerikalı tüketici harcamalarının son sekiz aya kıyasla en fazla Ocak’ta arttığını ortaya koyuyor. Harcamaları yakından izleyen ekonomi uzmanları, tüketici talebinin Amerikan ekonomik faaliyetlerini arttırdığına dikkat çekti.

Bir başka veri de, enflasyonun Ocak ayında arttığını ve Amerikan Merkez Bankası’na göre ekonomik büyüme için sağlıklı oran olan yüzde 2’ye yaklaştığını ortaya koydu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG