Erişilebilirlik

ABD Ekonomisi Beklenenden Hızlı Büyüdü


Amerikan ekonomisi Temmuz-Eylül döneminde yüzde 4,1 büyüyerek hükümet tahminlerini aştı

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Amerikan ekonomisinin yüzde 70’ini oluşturan tüketici harcamalarının üçüncü çeyrekte beklenenden hızlı arttığı belirtildi. Açıklamada Amerikalıların beyaz eşya gibi büyük meblağlı harcamalarını artırdığı, ayrıca günlük hizmetlere ve sağlığa yaptıkları harcamaları da artırdıkları bildirildi.

Temmuz-Eylül aralığındaki artış son iki yılın en hızlı büyümesi. 2009 yılında ülkenin ekonomik durgunluktan çıkışından bu yana ise en hızlı ikinci büyüme kaydedildi.

Hükümet daha önceki tahminlerinde önceki çeyrekte yüzde 3,6 büyüme bekliyordu. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 2,5 büyümüştü.

Wells Fargo Bankası’ndan ekonomist Mark Vitner uzmanların Amerikan ekonomisinin 2014 gidişatı ile ilgili olumlu düşündüklerini söyledi. Vitner, bankasının 2014 büyüme tahmininin yüzde 2,5 olduğunu, hem kendilerinin hem de diğer uzmanların 2014’e girerken olumlu düşünceleri olduğunu belirtti.

Dünyanın en büyük ekonomisindeki gelişme, Amerikan Merkez Bankası’nın da ekonomiye doğrudan desteğini kademeli olarak azaltma kararı almasına neden oldu. FED son bir yıldır ekonomiye ayda 85 milyar dolar olan desteğini gelecek ay 75 milyar dolara indirecek.

FED tahvil alımlarına başladığından bu yana ABD ekonomisi 3 milyon kişiye istihdam sağladı ve işsizlik oranı yüzde 7’e düştü. New York borsaları bugünlerde rekor seviyelere ulaştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG